Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μιτζάλης (CEO, AVAX): Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο για τις υποδομές της χώρας - Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση

Μιτζάλης (CEO, AVAX): Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο για τις υποδομές της χώρας - Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μιτζάλης (CEO, AVAX): Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο για τις υποδομές της χώρας - Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση

Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση", είπε ο επικεφαλής της AVAX

Μία ακόμα σημαντική ομιλία πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX, στο πλαίσιο της Τράπεζας των Κατασκευών του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση και στη συνέχεια και στη συνέχεια να τεθούν βάσεις για ένα μακρόπνοο, στέρεο και ρεαλιστικό σχεδιασμό έργων.

Ο κ. AVAX θύμισε πως είχε μιλήσει στα περασμένα συνέδρια για τις αλόγιστες εκπτώσεις, την έλλειψη συντονισμού των δημόσιων φορέων και φυσικά τον προγραμματισμό των έργων, την έλλειψη μελετών και τις κυβερνητικές αλλαγές που φέρνουν ολική ανατροπή προτεραιοτήτων.

"Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση", είπε ο επικεφαλής της AVAX και συνέχισε λέγοντας πως "η έλλειψη νέων έργων οδηγεί πολλές εταιρείες στο κλείσιμο.

Όσες έχουν τη δυνατότητα στρέφονται σε διεκδίκηση έργων στο εξωτερικό, κάτι που όπως ξέρετε είναι πολλή δύσκολη υπόθεση.

Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες σε σχέση με ξένες εταιρείες λόγω του κόστους χρηματοδότησης, του κόστους εγγυητικών επιστολών, της μη κυβερνητικής υποστήριξης και άλλων.

Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο.

Στα ελάχιστα έργα τα οποία δημοπρατούνται, αναδεικνύονται ανάδοχοι με εκπτώσεις 50 και 50% και ας μην απαριθμήσουμε πόσες εταιρείες κατέρρευσαν και πόσους ακόμα πήραν μαζί τους, από υπεργολάβους και προμηθευτές, ως το προσωπικό τους".

Στη συνέχεια ο κ. Μιτζάλης αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που αναστέλλει την έγκαιρη δημοπράτηση έργων και σε μία ειλικρινή δήλωση, είπε πως αν ερωτηθεί σε ποιο δημόσιο έργο ή ΣΔΙΤ θα δώσει η AVAX προσφορά στο 2ο εξάμηνο του 2019, δεν θα μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.

Κάλεσε σε συστράτευση όλους για να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση και πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου με μακροχρόνια προοπτική για τις υποδομές της χώρας με προτεραιότητες, διαφοροποίηση πόρων, χρηματοδότησης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους στόχους και ανεξάρτητο από πολιτικές εξελίξεις.

"Ο προγραμματισμός έργων να σταματήσει να είναι πεδίο ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει το περιθώριο συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον ως προς τις βασικές επιλογές μεγάλων έργων", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ισχυρός άνδρας της AVAX ζήτησε να λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις και παρατηρήσεις του ιδιωτικού τομέα, των επενδυτών, των τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου, αυτών δηλαδή που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης έργων.

Επίσης σημείωσε την ανάγκη να γίνουν τομές με επιμέρους εργαλεία που υπάρχουν στη χώρα και διεθνώς.

Αναφέροντας τα προβλήματα αναλυτικά ξεκίνησε από τις καθυστερήσει.

"Πρέπει να τεθεί σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα η διαδικασία προετοιμασίας της δημοπράτησης κάθε έργου.

Σωστά νομοθετήθηκε η πρότερη σύνταξη μελετών, απαλλοτριώσεων, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και εξασφάλισης οικονομικών πόρων αλλά δεν πρέπει και αυτές να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα;", αναρωτήθηκε.

Για τη διαγωνιστική διαδικασία ο κ. Μιτζάλης προτείνει να γίνεται με συμπλήρωση τιμολογίου και να υπάρχει βαθμολόγηση (ως κριτήριο ανάθεσης) του χρόνου συντήρησης του έργου ενώ ζήτησε να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Πηγή:www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text