Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Όμιλος Επιχειρήσεων: Γενική Συνέλευση (24/6/2019)

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Όμιλος Επιχειρήσεων: Γενική Συνέλευση (24/6/2019)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Όμιλος Επιχειρήσεων: Γενική Συνέλευση (24/6/2019)

Όπως είχαμε αναφέρει και στο τεύχος 205 (σελίδα 25 - δείτε εδώ), ο Όμιλος έχει εισέλθει σε φάση αύξησης των μεγεθών. Ήδη, κατά το α’ εξάμηνο της χρήσης, ο Όμιλος θα εμφανίσει πωλήσεις άνω του € 1,0 δισεκατομμυρίου, ενώ για το σύνολο του έτους το σύνολο των πωλήσεων θα υπερβεί τα € 2,0 δισεκατομμύρια και ίσως φθάσουν μεταξύ € 2,15 - 2,20 δισ. ευρώ. Τα κέρδη (μ.φ.) θα μπορούσαν να πλησιάσουν στα € 200 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50,0%.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναφέρθηκε επίσης, ότι:

- Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δυναμικότητας 665 MW αδειοδοτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι (δείτε εδώ), ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν οι προμηθευτές του εξοπλισμού. Από το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή. Η επένδυση κοστολογείται σε € 300 εκατομμύρια. Η παραγωγή του ρεύματος θα κατευθύνεται στην εσωτερική ή και την περιφερειακή αγορά. Το εργοστάσιο θα αρχίσει την παραγωγή ενέργειας από το 2022.
- Στο διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου 2019 και του Μαρτίου 2020, ο Όμιλος θα λάβει την τελική απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η βασική μηχανολογική μελέτη. Εάν πραγματοποιηθεί η επένδυση, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα στα τελευταία 50 χρόνια.
- Ανακοινώθηκε η εξαγορά (από την οικογένεια Παπαπέτρου) του 49,9% της ΜΕΤΚΑ EGN (δείτε το site), της εταιρίας που κατασκευάζει και μεταπωλεί φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος στο εξωτερικό. Με την εξέλιξη αυτή, ο Όμιλος θα κατέχει πλέον το 100% της εταιρίας. Η METKA EGN (με έδρα την Αγγλία) με τη σειρά της διαθέτει θυγατρικές σε πολλές χώρες όπου δραστηριοποιείται. Πραγματοποιεί κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος όμως ήδη εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου, καθ’ όσον ενοποιείται με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης. (Δείτε εδώ).

- Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι στην αγορά φυσικού αερίου, ο Όμιλος ήδη έχει φτάσει σε μερίδιο 30%, με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται στο 50%, από 90% που ήταν κάποτε. Παράλληλα ανέφερε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν φαίνεται να επιτρέπεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη σημασία θα είχε η εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής. Εκτίμησή μας είναι ότι ο Όμιλος δε θα ενδιαφερθεί για την εξαγορά της, κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί και από περυσινές δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου.

- Ο κ. Μυτιληναίος έδωσε, για μία ακόμη φορά, μεγάλη έμφαση στον κλάδο των υποδομών του Ομίλου. Ο κλάδος, πέραν του ότι πραγματοποιεί έργα σε πολλές χώρες και συμβάλλει σημαντικά στις πωλήσεις και την κερδοφορία του Ομίλου (δείτε εδώ), αποτελεί παράλληλα και τον κατασκευαστή των επενδύσεων του Ομίλου, κάτι που δίνει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην επενδυτική εξάπλωσή του.

- Ο κ. Μυτιληναίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που -ενδεχομένως- θα αποπειραθεί να γίνουν μετά τις εκλογές. Εκτίμησή μας είναι ότι ενδιαφέρεται για τα υδροηλεκτρικά έργα που -ενδεχομένως- θα βγουν προς πώληση. Παράλληλα, λόγω του ότι, μετά την κατασκευή της μονάδας ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο, ο Όμιλος θα έχει περιθώρια στον τομέα των ρύπων, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί και για τις λιγνιτικές μονάδες.

- Η εταιρία θα αλλάξει όνομα σε “MYTILINEOS” (με λατινική γραφή) αφού αυτό θα τη διευκολύνει σημαντικά στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

- Η αλλαγή της έδρας της εταιρίας είναι εκτός σκέψης και συζήτησης.

 

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε βέβαιος για την αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης, εντός των προσεχών μηνών, ενώ σημείωσε ότι “η αναβάθμιση της οικονομίας θα συμπαρασύρει όλα τα assets της ελληνικής οικονομίας”.

 

Συμπερασματικά, στη Γενική της Συνέλευση, η οποία προσέλκυσε πάρα πολλούς μετόχους, όλων των κατηγοριών και η οποία πραγματοποιήθηκε με υποδειγματικό τρόπο, φάνηκε ότι η μεταβολή από μία “οικογενειακού τύπου” επιχείρηση, σε μία εταιρία που μπορεί να αντέξει και να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου βρίσκεται σε καλή εξέλιξη.

Ο Όμιλος είναι τοποθετημένος σε στρατηγικούς τομείς με τρόπο που μπορεί να έχει συμπληρωματικές συνέργειες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καθώς επενδύσει σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του (μεταλλουγία, υποδομές, ενέργεια), αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα έντονο στην τρέχουσα τριετία (2019-2021), η οποία αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες στην ιστορία του.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text