Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι χρυσές μέρες του ΧΑ και οι ελπίδες... επανάληψης

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι χρυσές μέρες του ΧΑ και οι ελπίδες... επανάληψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι χρυσές μέρες του ΧΑ και οι ελπίδες... επανάληψης

Η επικείμενη το προσεχές φθινόπωρο είσοδος της Interlife στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (έστω και μέσω παράλληλης διαπραγμάτευσης) θα… διπλασιάσει τον αριθμό των εισηγμένων ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική κεφαλαιαγορά και πιθανόν να αποτελέσει κίνητρο προκειμένου και άλλες δυνάμεις του κλάδου να πράξουν στο μέλλον αναλόγως.

Σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται μόνο μία εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Πίστη, ποσοστό στην οποία κατέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (EBRD).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρήστο Γεωργακόπουλο, η ένταξη της Ευρωπαϊκής Πίστης σε μια κεφαλαιαγορά αποτελεί στρατηγική επιλογή, όχι μόνο προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, αλλά και για είναι πάντοτε η Ευρωπαϊκή Πίστη μια δημόσια, διάφανη επιχείρηση, που λειτουργεί με βάση τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Η βορειοελλαδίτικη Interlife δραστηριοποιείται στον χώρο των γενικών ασφαλίσεων, στηρίζοντας την ανάπτυξή της στα φυσικά δίκτυα και επιτυγχάνοντας επί μακρά σειρά ετών ισχυρά κερδοφόρα αποτελέσματα.

Πέραν αυτών, μία τουλάχιστον ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται -και αυτή- στους γενικούς κλάδους εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου της στο ΧΑ σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα. Αν τώρα, το κλίμα στο ΧΑ θερμανθεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών του κλάδου. Άλλωστε, κατά την τελευταία εξαετία (μετά το PSI του 2012) οι ασφαλιστικές εταιρείες καταγράφουν στην Ελλάδα ισχυρές κερδοφορίες, ενώ παράλληλα οι μελλοντικές προοπτικές διαγράφονται θετικότερες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το επίπεδο της ζήτησης (ειδικότερα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, ευνοϊκά διαγράφονται τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών από επενδύσεις).

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει «χρυσώσει» τους μακροπρόθεσμους επενδυτές της, καθώς πέρα από τα σημαντικά μερίσματα που έχει διανείμει κατά τα τελευταία χρόνια, η μετοχή της από το 1,36 ευρώ του 2014 (18/6) έφτασε στα τέλη του 2018 στα 3,42 ευρώ και στις 19/6/2019 στα 4,1 ευρώ. Όσο για τη μετοχή της Interlife φέτος ξεκίνησε από το 1,59 ευρώ, για να φτάσει στις 19 Ιουνίου στο επίπεδο των 3 ευρώ.

«Περασμένα μεγαλεία»

Σε κάθε περίπτωση, τη δεκαετία του 1990 στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν οι μετοχές επτά ασφαλιστικών επιχειρήσεων και μιας εταιρείας συμβούλων-μεσιτών ασφαλίσεων!

Οι εισηγμένες Εθνική Ασφαλιστική και Αστήρ ήταν θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ -0,64%. Στη συνέχεια, η πρώτη απορρόφησε τη δεύτερη και άλλες δύο συγγενείς εταιρείες του τραπεζικού ομίλου, για να ακολουθήσει κάποια χρόνια αργότερα η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας προκειμένου να αποχωρήσει η Εθνική Ασφαλιστική από το ΧΑ.

Η εισηγμένη Φοίνιξ ήταν ασφαλιστική εταιρεία γενικών κλάδων, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 εισήλθε στο ΧΑ και η πολυμετοχική Metrolife, με έμφαση κυρίως στις καλύψεις ζωής. Λίγα χρόνια αργότερα, η Εμπορική Τράπεζα είχε εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Metrolife, την οποία συγχώνευσε με τον Φοίνικα, δημιουργώντας τη Φοίνιξ-Metrolife-Εμπορική.

Όταν στη συνέχεια η Εμπορική Τράπεζα πουλήθηκε στη γαλλική Credit Agricole, η Φοίνιξ-Metrolife-Εμπορική πέρασε στην ιδιοκτησία του πολυεθνικού Ομίλου Groupama, ο οποίος την έθεσε εκτός χρηματιστηρίου με τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Η Ήλιος ήταν μια μικρή εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείτο κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου. Η μικρή αυτή εταιρεία απορρόφησε την Ασπίς Πρόνοια του εκλιπόντος Παύλου Ψωμιάδη, με αποτέλεσμα να αποτελέσει το «όχημα» εισόδου της δεύτερης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στη συνέχεια η Ασπίς Πρόνοια προχώρησε σε εξαγορές άλλων ασφαλιστικών εταιρειών σε Ελλάδα (Commercial Value), Κύπρο και Σουηδία, ενώ παράλληλα απορρόφησε και την εισηγμένη Ασπίς Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Το τέλος της υπόθεσης ήταν άδοξο, με τον όμιλο να «βάζει λουκέτο» το έτος 2009 και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι επιζητούν ακόμη την είσπραξη του συνόλου των ποσών που δικαιούνται.

H Interamerican είχε εισέλθει στο ΧΑ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκε σε πολυεθνικό όμιλο (σήμερα ελέγχεται από τους Ολλανδούς της Achmea) και βγήκε από το ταμπλό μέσω δημόσιας πρότασης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματευόταν και η εταιρεία συμβούλων-μεσιτών ασφαλίσεων Eurobrokers, η οποία σήμερα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο, ωστόσο οι μετοχές της βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης.

Τέλος, στην Εναλλακτική (Νέα) Αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου ήταν εισηγμένη και η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία International Life, η οποία ωστόσο αναγκάστηκε στη συνέχεια να διακόψει τη δραστηριότητά της.

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text