Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citi: Θετικό ρίσκο για την Ελλάδα οι εκλογές

Citi: Θετικό ρίσκο για την Ελλάδα οι εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Citi: Θετικό ρίσκο για την Ελλάδα οι εκλογές

Οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές της ΝΔ μπορεί να τονώσουν την ανάπτυξη και να οδηγήσουν τους Eυρωπαίους σε χαλάρωση του στόχου για τα πλεονάσματα, εκτιμά ο οίκος. H χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών.

Η βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα συνέβαλαν στο να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την οικονομία, εκτιμά η Citi σε έκθεσή της για την Ελλάδα.

Σημειώνει επίσης ότι oι δομικές αδυναμίες παραμένουν. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα. Παράλληλα οι εγχώριες αποταμιεύσεις είναι ακόμα ανεπαρκείς για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας, αφότου οι πραγματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 65% μετά το 2007.

Συνολικά, επισημαίνει η Citi, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, με τους τελευταίους να είναι ουσιαστικά η κύρια πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα χρέους εξαρτάται κυρίως από την πολιτική. Με το 80% του χρέους να κατέχεται από τον επίσημο τομέα, η σχέση Αθήνας-εταίρων ορίζει περισσότερο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα απ’ ό,τι η οικονομία.

Όπως επισημαίνει η Citi, οι εκλογές είναι «θετικό ρίσκο». Η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία και σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εκλογές, το 2015, τα αρνητικά ρίσκα είναι πολύ πιο περιορισμένα, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των κομμάτων είναι υπέρ της συνεργασίας με τους εταίρους.

Η υπόσχεση της ΝΔ να μειώσει τους φόρους και η περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα βοηθά την τόνωση των ξένων επενδύσεων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί εντέλει να επιτρέψει στους πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν στη χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, διευρύνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες ανάπτυξης.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text