Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Ώρα αποφάσεων για τη ΔΕΗ - Θα υπάρξει βελτίωση για τη μετοχή;

Ώρα αποφάσεων για τη ΔΕΗ - Θα υπάρξει βελτίωση για τη μετοχή;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ώρα αποφάσεων για τη ΔΕΗ - Θα υπάρξει βελτίωση για τη μετοχή;

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι μία ισορροπημένη και αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση σε μία αγορά ενέργειας που απελευθερώνεται και εκσυγχρονίζεται. Όμως, αντί τέτοιας, καταλήγει να είναι μία εταιρία που κινδυνεύει, επειδή μετατράπηκε -με ανευθυνότητα- σε μέσο συγκεκαλυμμένης άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Καθώς ο “κόμπος” φθάνει στο “χτένι”, το ζήτημα της περαιτέρω εξέλιξης της ΔΕΗ αποκτά μία συμβολική και εμβληματική σημασία, για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η απάντηση που θα κληθεί να δώσει η επόμενη Κυβέρνηση στο ερώτημα “τί είδους ΔΕΗ θέλουμε” θα προσδιορίσει και τη στάση της στο ευρύτερο ερώτημα για το “ποιός θέλουμε να είναι ο ρόλος του Κράτους και της επιχειρηματικότητας”.

 

Από μία άποψη, η συγκυρία είναι θετική για τη ΔΕΗ. Αφ’ ενός, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, ώστε δε μπορεί να υπάρξει κάποια αναβολή στις -πολιτικές- αποφάσεις για την εξέλιξή της. Αφετέρου, το μέγεθος της ΔΕΗ - “too big to fail”- αλλά και ο ρόλος της μέσα στην ελληνική οικονομία, είναι τέτοια, που δε μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, όχι από το να διασωθεί, αλλά να αφεθεί να λειτουργήσει κανονικά, ως μία κανονική ανώνυμη εταιρία που σκοπεύει στην ανάπτυξή της και στο κέρδος.

 

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά, μεταβάλλοντας την παραγωγική της δομή προς “καθαρότερες” πηγές ενέργειας, δημιουργώντας “χώρο” για την ανάπτυξη του ιδιωτικού ανταγωνισμού και αναπτύσσοντας και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Κατά τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες (ίσως μάλιστα το διάστημα αυτό να είναι και μεγάλο), η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, όχι για το εάν θα “διασωθεί” η ΔΕΗ, αλλά για το πώς θα “ανασυσταθεί”. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

 

Η θέση μας ότι, “η ΔΕΗ θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει ως μία κανονική ανώνυμη εταιρία”, δε σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να “αποψιλωθεί” και να ακρωτηριαστεί, υπέρ κάποιων “ιδιωτικών συμφερόντων” που θα σπεύσουν να αρπάξουν τα περιουσιακά της στοιχεία έναντι πινακίου φακής -ή και λιγότερο, απλά και μόνον για να αποκτήσει μία προσωρινή ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει υποχρεώσεις των επομένων μηνών, αλλά να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά το σχηματισμό του πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι θετικοί για την εταιρία. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλά σημεία μίας άσχημης περιόδου και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η φάση βελτίωσης της τιμής της.

 

Πληρέστερο “ρεπορτάζ” από τη Γενική Συνέλευση της 27η Ιουνίου, θα υπάρξει στο τεύχος 208 του Χ&Α.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text