Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι «χρησμοί» της ΤτΕ για πλεόνασμα και... μέτρα

Οι «χρησμοί» της ΤτΕ για πλεόνασμα και... μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι «χρησμοί» της ΤτΕ για πλεόνασμα και... μέτρα

Της Έλενας Λάσκαρη

Δεν χρειάζονται μέτρα, αν υπάρχει συνετή δημοσιονομική πολιτική το επόμενο διάστημα, αναφέρει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεδριάζει σήμερα το EwG, επιφυλάσσονται για τις παροχές οι θεσμοί και δίνουν ραντεβού τον... Σεπτέμβριο.

Δεν θα χρειαστούν διορθωτικά μέτρα το 2019, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, εκτιμά σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί επιφυλάσσονται για τον τελικό λογαριασμό των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων και δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβρη με τη νέα κυβέρνηση, όταν θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2020.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η συζήτηση -εφόσον γίνει- γύρω από τις ελληνικές εξελίξεις αναμένεται περιορισμένη, δεδομένου ότι οι εκλογές πια μετρούν λιγότερο από μία εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα έχει καν ορκιστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών. Με δεδομένο ότι οι θεσμοί κατεβάζουν θερινά «ρολά» τον Αύγουστο, η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο δημοσκοπικά προηγείται, επικρατεί η βεβαιότητα ότι δεν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα. Σχετικές δηλώσεις έκανε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κυβερνών κόμμα, επικρατεί μια ακόμα πιο αισιόδοξη άποψη. Όχι μόνο δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά το φθινόπωρο θα προκύψει και έξτρα δημοσιονομικός χώρος. Σχετικές δηλώσεις έχει κατ’ επανάληψη κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πρόσφατα μέτρα Τσίπρα οδηγούν σε συρρίκνωση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,9% έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Για σημαντικές αποκλίσεις έχει προειδοποιήσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Παρ’ όλα αυτά η TτΕ, όπως αναμένεται να επισημάνει στη σημερινή της έκθεση, θεωρεί ότι το «παιχνίδι» μπορεί να γυρίσει ενώ διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες αμετάβλητη την τελευταία της πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος (2,3% αναφέρει η επικαιροποιημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών).

Στην έκθεση, παράλληλα, ο Διοικητής της TτΕ Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται πως θα επαναλάβει την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην τόνωση των επενδύσεων αλλά και στις μειώσεις φόρων και εισφορών, ώστε να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text