Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Libra: Μπορεί να γίνει το Facebook… παγκόσμια τράπεζα;

Libra: Μπορεί να γίνει το Facebook… παγκόσμια τράπεζα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Libra: Μπορεί να γίνει το Facebook… παγκόσμια τράπεζα;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η ανακοίνωση του νέου ψηφιακού νομίσματος από την δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει ποικίλες – αναμενόμενες και μη – αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά, το Libra φέρνει επανάσταση αφού το Facebook υπόσχεται ότι θα μπορούμε να στέλνουμε χρήματα με την ίδια ευκολία που μοιραζόμαστε μια φωτογραφία ή στέλνουμε ένα μήνυμα μέσω του Messenger ή του Whatsapp και μάλιστα με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Βέβαια, μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι πείθει σε θέματα ασφαλείας.

Είναι προφανές ότι το Libra αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά τη μείωση του κόστους διενέργειας διεθνών συναλλαγών και γκρεμίζει τα σύνορα, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα. Όταν παρουσιάστηκε το Libra, το μυαλό όλων πήγε στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, αφού και το νόμισμα του Facebook θα είναι απόλυτα ψηφιακό και θα βασίζεται σε μία πιο περιορισμένη εκδοχή της τεχνολογίας Blockchain.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, το Libra και το Bitcoin είναι πολύ διαφορετικά. Ενώ το κίνητρο πίσω από το Bitcoin ήταν η δημιουργία ενός «αποκεντροποιημένου» νομίσματος που δεν θα ελέγχεται από κάποια κεντρική αρχή, στην κοινοπραξία που «τρέχει» το Libra συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Visa και Mastercard. Την ίδια ώρα, η προσφορά του Bitcoin καθορίζεται από έναν εξωγενή αλγόριθμο, ενώ του Libra θα ποικίλει ανάλογα με τη ζήτηση. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Libra θα υποστηρίζεται πλήρως από assets. Όταν θα αγοράζει κάποιος Libra, τα έσοδα θα επενδύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή κρατικούς τίτλους διαφόρων νομισμάτων.

Τα assets αυτά θα μπορούν να πωληθούν για να πάρει πίσω τα λεφτά του –στην περίπτωση που τα ζητήσει - αυτός που αγόρασε Libra. Αντιθέτως, το bitcoin μπορεί να το πουλήσει κάποιος μόνο αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον αγοραστή, ενώ τέλος, το Libra θα είναι συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων, όταν το Bitcoin δεν είναι συνδεδεμένο με τίποτα.

Επομένως έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Το Libra μοιάζει περισσότερο με σύστημα πληρωμών όπως το Paypal παρά με νόμισμα, με τη διαφορά ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να έχουν πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, μέσω του Paypal γίνονται συναλλαγές υφιστάμενων νομισμάτων, ενώ το Libra θα είναι το ίδιο το νόμισμα και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να πετύχει τόσο στη μείωση του κόστους των συναλλαγών όσο και στο να αποκτήσουν πρόσβαση στις χρηματικές συναλλαγές άνθρωποι που δεν έχουν τράπεζα, αλλά έχουν internet. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν άμεσα όλες οι ρυθμιστικές αρχές ασχολήθηκαν με τις ανακοινώσεις του Facebook.

Παρ’ όλα αυτά, είναι άλλο να καταφέρει το Libra να αλλάξει την ευκολία και το κόστος που γίνονται οι διασυνοριακές συναλλαγές και άλλο να φτάσουμε σε σημείο να χρησιμοποιούμε παγκοσμίως μόνο το Libra ή ακόμη και να δημιουργηθεί «Libra Bank» για να χτυπήσει τις υφιστάμενες τράπεζες.

Η Capital Economics αναλύει 4 λόγους για τους οποίους το Libra δεν θα γίνει ένα κοινό παγκόσμιο νόμισμα:

Ρίσκο: Στην παρούσα φάση τουλάχιστον, φαίνεται απίθανο να θέλουν πάρα πολλοί άνθρωποι να ανταλλάξουν εθνικά νομίσματα – κυρίως όσοι έχουν ισχυρά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ – με ένα νόμισμα που δεν γνωρίζουν και όπως και να το κάνουμε εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο. Τα assets που θα υποστηρίζουν το Libra δεν είναι το ίδιο ακίνδυνα με τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν οι εμπορικές τράπεζες, ενώ ο κόσμος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σιγουρευτεί ότι οι μέτοχοι της κοινοπραξίας που θα τρέχει το Libra δεν θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, το κρυπτονόμισμα Tether στην αρχή υποστηριζόταν εξολοκλήρου από αμερικανικά δολάρια και τον περασμένο Μάρτιο άλλαξε τη δομή για να συμπεριλάβει δάνεια προς θυγατρικές εταιρείες.

Συναλλαγματικός κίνδυνος: Πόσοι άνθρωποι θα θελήσουν να εκτεθούν στον συναλλαγματικό κίνδυνο του να έχουν όλα τα χρήματά τους σε Libra; Ας πούμε ότι ένα Αμερικανός πολίτης ανταλλάσσει 100 δολάρια για 100 Libra (με την υπόθεση ότι 1 δολάριο=1 Libra). Αν οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις είναι τέτοιες που το 100 Libra αξίζουν πλέον 90 δολάρια, τότε ο άνθρωπος αυτός θα έχει χάσει αφού μόνο αν όλα τα αγαθά αποτιμώνται σε Libra δεν θα έχει πρόβλημα.

Επιτόκιο: Μπορεί στις μέρες μας να μην υπάρχουν υψηλά επιτόκια όμως ένας καταθέτης περιμένει να πάρει, υψηλό ή χαμηλό δεν έχει σημασία, τόκο από την τράπεζα που της δανείζει στην ουσία τα χρήματά του. Στον αντίποδα, τα κέρδη από τις επενδύσεις των εσόδων του Libra θα πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα και σε μερίσματα προς τους μετόχους.

Κεντρικές τράπεζες: Η άμεση αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών μετά την ανακοίνωση του Libra δείχνει πως ακόμα και στην περίπτωση που διαδοθεί και χρησιμοποιείται ευρέως, οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να θέσουν κανόνες και να περιορίσουν τους κινδύνους καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των συναλλαγών και την πιθανότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος (όχι ότι οι κεντρικές τράπεζες τα έχουν καταφέρει στον απόλυτο βαθμό). Στο μεταξύ οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Βέβαια, ότι και να λέγεται, η αλήθεια είναι ότι πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσαμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αυτής της αδιανόητης επέλασης της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε και άλλες τέτοιες προσπάθειες που σημαίνει ότι οδεύουμε σε μία νέα εποχή διεθνών συναλλαγών.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text