Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Παλινωδίες με τον ισολογισμό της FFG, νέο τελεσίγραφο από PwC

Παλινωδίες με τον ισολογισμό της FFG, νέο τελεσίγραφο από PwC

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παλινωδίες με τον ισολογισμό της FFG, νέο τελεσίγραφο από PwC

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι παλινωδίες αναφορικά με τη σύνταξη των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεις για το 2017 της Folli Follie Group (FFG), διαδικασία που εάν δεν ολοκληρωθεί κάθε εγχείρημα διάσωσης και εξυγίανσης της εταιρείας θα παραμείνει μετέωρο.

Τα τελικά στοιχεία, όπως μόλις προ ημερών έγραφε το Capital.gr., που παρέδωσε η διοίκηση της εταιρείας στην PwC, οι ελεγκτές της οποίας έχουν αναλάβει το έργο της σύνταξης του αναμορφωμένου ισολογισμού. Το βάρος της σύνταξης του ισολογισμού όλο αυτό το διάστημα είχε πέσει στον Γ. Σάμιο, Group CFO της FFG, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες εκτελεί και καθήκοντα interim CEO, έπειτα από την παραίτηση του τέως διευθύνοντος συμβούλου, Αν. Φράγκου.

Το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί πως υπάρχουν σημεία στον ισολογισμό που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, κυρίως από τη δραστηριότητα στην Ασία, ενώ φέρεται να έχουν εντοπιστεί και ζητήματα και σε ό,τι αφορά κονδύλια της Links of London. Καθώς, ήταν εν πολλοίς γνωστή η προβληματική αυτή κατάσταση, η εκτίμηση όσων παρακολουθούν ακόμη την υπόθεση ήταν πως η PwC θα παρέδιδε πιστοποιητικό με "άρνηση γνώμης" επί των λογιστικών καταστάσεων.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε νέα προθεσμία, η οποία εκπνέει σήμερα Δευτέρα, από την ελεγκτική εταιρεία στη διοίκηση της FFG να παραδώσει στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα των ασιατικών θυγατρικών (και όχι μόνο).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η PwC, που σημειωτέον έχει συμφωνήσει να λάβει αμοιβή άνω των 2 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει εάν τα στοιχεία που έχει ζητήσει από την FFG δεν παραδοθούν. Κατά καιρούς η ελεγκτική εταιρεία είχε διερευνήσει εάν μπορούσε να εκφέρει γνώμη μόνο για το σκέλος των ελληνικών δραστηριοτήτων της FFG, εάν θα διατυπώσει αδυναμία και όχι άρνηση γνώμης και άλλα σενάρια.

Τώρα, εξετάζεται μια ακόμη κίνηση που δείχνει ικανή να λειτουργήσει ως διέξοδος για την ελεγκτική εταιρεία. Συγκεκριμένα, έχει γίνει γνωστό από την PwC στη διοίκηση της FFG πως σε περίπτωση αδυναμίας συγκέντρωσης των αιτούμενων στοιχείων, η ελεγκτική εταιρεία

θα κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4548/2018 - Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών (Νέος νόμος περί Ανωνύμων Εταιριών) που επιτρέπει στον ορκωτό ελεγκτή να αιτηθεί της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να γνωστοποιηθούν στους μετόχους τα γεγονότα που αφορούν στο μείζον ζήτημα της αναμόρφωσης του ισολογισμού!

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 121, παράγραφος 2 του ν.4548 αναφέρει πως "δικαίωμα να ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης έχει και ο ελεγκτής της εταιρείας με αίτησή του προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Η συνέλευση αυτή συγκαλείται υποχρεωτικά από το διοικητικό συμβούλιο εντός δέκα (10) ημερών από την επίδοση της αίτησης, έχει δε ως αντικείμενο ημερήσιας διάταξης τα θέματα που περιέχονται στην αίτηση". Όπως εξηγεί στο Capital.gr. γνώστης όσων έχουν διαμειφθεί τις τελευταίες ημέρες, η ΓΣ των μετόχων της εταιρείας όρισε την PwC ως ελεγκτή και εκεί (στη ΓΣ) πρέπει να αιτιολογηθούν οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με τον έλεγχο του ισολογισμού.

Όλα αυτά συμβαίνουν με δεδομένη την προθεσμία της 15ης Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί από την ίδια την FFG για τη ολοκλήρωση και δημοσίευση της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2017, διαδικασία που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάθεση αίτησης υπαγωγή της εταιρείας στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης, εάν και εφόσον υπάρξει ισολογισμός.

Σημειώνεται πως η PwC ανέλαβε το έργο του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017 τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο διάστημα αυτό υπήρξε σειρά παραιτήσεων μελών του δ.σ. της εταιρείας και της επιτροπής ελέγχου (ορισμένοι λόγω έντονων προστριβών με άλλα μέλη της διοίκησης), του CEO Αν. Φράγκου συμπεριλαμβανομένου που είχε την ευθύνη μετασχηματισμού της επιχείρησης. Τίθεται, πλέον, σοβαρό ερώτημα, τι ακριβώς εξυπηρετεί η επτάμηνη αυτή καθυστέρηση και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν δεν δοθεί πιστοποιητικό ελέγχου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text