Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην Carval οδεύει το χαρτοφυλάκιο Mirror της Εθνικής Τράπεζας

Στην Carval οδεύει το χαρτοφυλάκιο Mirror της Εθνικής Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην Carval οδεύει το χαρτοφυλάκιο Mirror της Εθνικής Τράπεζας

Tης Νένας Μαλλιάρα

Μετά το χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων δανείων με την επωνυμία Earth, στο fund της Carval φέρεται να καταλήγει και το χαρτοφυλάκιο Mirror της Εθνικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα είχε λάβει μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ανεξασφάλιστων δανείων 1,2 δισ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικροεπαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων) και είχε ανακοινώσει ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου 2019.

Στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ (θα περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών, που δεν λειτουργούν). Για το α΄ εξάμηνο του 2020 η Τράπεζα προγραμματίζει πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου (περιλαμβάνει ακίνητα μη λειτουργούντων επιχειρήσεων) στο εξωτερικό (Ρουμανία), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol στην κοινοπραξία Elliott – Centerbridge.

Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για το τρίτο "πακέτο" εξασφαλισμένων NPLs, καθώς έχουν προηγηθεί, τον Μάιο του 2018, η πώληση του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς στην Bain Capital (το χαρτοφυλάκιο ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και το τίμημα ανήλθε στο 30% αυτής, με την Τράπεζα να εισπράττει 432 εκατ. ευρώ) και τον Νοέμβριο του 2018 η πώληση του Jupiter της Alpha Bank σε Apollo & IFC (το χαρτοφυλάκιο ήταν λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ δηλ. 33,6% του GBV).

Το Symbol είναι χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά βάση μικρών ατομικών, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οφειλόμενο κεφάλαιο αποτελούν περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Απαρτίζεται από 13.000 δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε περίπου 7.900 ακίνητα. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων έχει αποτιμηθεί από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, με τα 650 εκατ. ευρώ να αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικιστικά και οικόπεδα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol συνέβαλε στον αρνητικό σχηματισμό (- 1 δισ. ευρώ) νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την Τράπεζα το α΄ τρίμηνο 2019.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text