Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με σύμμαχο την PIMCO η ενίσχυση της Eurobank

Με σύμμαχο την PIMCO η ενίσχυση της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με σύμμαχο την PIMCO η ενίσχυση της Eurobank

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Ενας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, η Pimco, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,7 τρισ. δολάρια, εδραιώνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά μέσω της συμφωνίας με τη Eurobank, για την τιτλοποίηση σε πρώτη φάση του χαρτοφυλακίου Pillar, που περιλαμβάνει δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, είναι μόνο η αρχή, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία περιλαμβάνει την ανακήρυξη της Pimco σε αποκλειστικό διαπραγματευτή για την τιτλοποίηση του δεύτερου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Eurobank ύψους 7,4 δισ. ευρώ με την επωνυμία Cairo, πιστοποιώντας παράλληλα τη μεταβίβαση έως και του 80% της θυγατρικής της Eurobank.

Το τίμημα που κατέβαλε η Pimco για το χαρτοφυλάκιο Pillar, και συγκεκριμένα για την απόκτηση ουσιαστικά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ύψους 310 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το τμήμα και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), δηλαδή αυτού που έχει περιορισμένες δυνατότητες ανάκτησης, υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το εύρος της συναλλαγής θα αποτυπωθεί με την ολοκλήρωσή της, δηλαδή όταν οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση για το χαρτοφυλάκιο Cairo και κυρίως για την εταιρεία FPS, που αποτελεί την πολύφερνη νύφη της συναλλαγής. Η συμφωνία που ανακοίνωσε η Eurobank έθεσε εκτός νυμφώνα τους άλλους διεκδικητές, δηλαδή την τριμερή κοινοπραξία Elliott Management - Bain Capital - Cerved και την ιταλική Fortress, που επίσης είχαν προσέλθει στον τριπλό διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο ποτέ να φθάσουν στο νήμα, δίνοντας τη σκυτάλη αποκλειστικά και μόνο στην Pimco.

Να σημειωθεί ότι η Pimco είναι μέτοχος με 5,029% στη Eurobank και η μετοχική σχέση των δύο πλευρών θα ενισχυθεί μέσω της τριπλής συμφωνίας, στον βαθμό που η Eurobank στοχεύει στη διατήρηση ενός μειοψηφικού, αλλά ικανού ποσοστού –20% τουλάχιστον– στην εταιρεία διαχείρισης, την FPS, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασής της στην Pimco. To σχέδιο είναι προφανές ότι φέρει τη σφραγίδα του βασικού μετόχου της Eurobank, του ομίλου Fairfax, που ελέγχει πλέον το 33,03% των μετοχών της τράπεζας.

Η απόσχιση

Με ταχείες διαδικασίες η διοίκηση της τράπεζας προχωρεί στο επόμενο βήμα, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόσχιση του κλάδου τραπεζικών εργασιών της Eurobank και η μεταβίβασή του σε νέα εταιρεία-πιστωτικό ίδρυμα που θα συσταθεί, δηλαδή στη Νέα Eurobank. Ως συνέπεια της απόσχισης, η Eurobank αναμένεται να εισφέρει στη Νέα Eurobank το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς και τα senior notes, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα από τη Νέα Eurobank μετοχές της. Ετσι, με τον τρόπο αυτό η Νέα Eurobank, 100% θυγατρική της Eurobank, θα κατέχει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος, με το ίδιο Δ.Σ. και βασική διοικητική ομάδα με την τράπεζα πριν από την απόσχιση.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η Eurobank θα εξακολουθεί να είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α. και μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, δεν θα είναι πιστωτικό ίδρυμα, αλλά θα εξακολουθεί να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχοντας συγκεκριμένες μη τραπεζικές υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, μέσω της κατά 98,007% θυγατρικής της Be Business Exchanges, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακίνησης τιμολογίων, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τρίτους, προς τη Νέα Eurobank και προς τις λοιπές θυγατρικές του ομίλου κατά περίπτωση.

Η αγορά διαχείρισης

Οσον αφορά την Pimco, μεταξύ των συμμετοχών που διαθέτει στην ελληνική αγορά είναι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στην Alpha Bank (κάτω, ωστόσο, του 5%), αλλά και η συμμετοχή της στην τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ύψους 700,5 εκατ. ευρώ της Attica Bank, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία διαχείρισης Qqaunt της Qualco. Η Qualco είναι η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα και με τη σειρά της διαθέτει ισχυρή σχέση με την Pimco, καθώς η τελευταία συμμετέχει εμμέσως στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω ενός μετατρέψιμου ομολογιακού, που συνοδεύεται ωστόσο με αυξημένα δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία.

Μέσα από το mega deal με τη Eurobank, η Pimco, που αποτελεί τον κατεξοχήν θεσμικό επενδυτή με στρατηγική στόχευση στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, ενισχύει τη σχέση της με τον όμιλο της Eurobank και αναδεικνύεται σε βασικό παίκτη στην αγορά της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που κυριαρχείται πλέον από τέσσερις εταιρείες. Εκτός από την Pimco, κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων έχει πλέον ο σουηδικός όμιλος Intrum, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάληψη της διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, ύψους 27 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Alpha Bank με τη Centerbridge, η Cepal, η οποία διαχειρίζεται δάνεια 13 δισ. ευρώ, και η Qualco, που, εκτός από δάνεια 6,7 δισ. ευρώ, διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. Με μικρότερα χαρτοφυλάκια στην αγορά της διαχείρισης δραστηριοποιούνται η B2, η doBank, η Hoist και η APS. Στελέχη της αγοράς διαχείρισης εκτιμούν ότι οι βασικοί παίκτες έχουν ήδη λάβει θέση ενόψει των σχημάτων που θα δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα με βάση την πρόταση του ΤΧΣ και την ΤτΕ και η αγορά της διαχείρισης, που φθάνει τα 90 δισ. ευρώ, έχει πλέον μοιραστεί στους μεταξύ τους ισχυρούς του κλάδου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text