Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Cooke Inc. (Culmarex) και Diorasis – Ιχθ. Κεφαλλονιάς για τα assets των Νηρέα - Σελόντα

Cooke Inc. (Culmarex) και Diorasis – Ιχθ. Κεφαλλονιάς για τα assets των Νηρέα - Σελόντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cooke Inc. (Culmarex) και Diorasis – Ιχθ. Κεφαλλονιάς για τα assets των Νηρέα - Σελόντα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στο στάδιο των αποκλειστικών συζητήσεων με τους δύο υποψήφιους επενδυτές που προκρίθηκαν στη τελική φάση της διαδικασίας βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων (μονάδες, συσκευαστήρια κ.α.) των Νηρέα και Σελόντα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που δόθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Mubadala.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., στο διαγωνισμό κατατέθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές από ισάριθμους ενδιαφερόμενους, ενώ κάποιες πληροφορίες και για τέταρτη προσφορά δεν φάνηκε να επιβεβαιώνονται στην πορεία. Σημειώνεται ότι η τρίτη προσφορά που κατατέθηκε από αραβικό fund δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού (σ.σ. δηλ. ο αγοραστής να είναι εταιρεία με παραγωγική δραστηριότητα στον κλάδο).

Στη short list για τα προς πώληση assets των δύο εταιρειών, σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, πέρασαν ο καναδικός όμιλος Cooke Inc. (μέσω της ισπανικής θυγατρικής του Grupo Culmarex) και το σχήμα Diorasis International – Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.

Οι συζητήσεις των συμβούλων της πώλησης και των τραπεζών με τους δύο υποψήφιους επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και προσδοκία είναι η μεταβίβαση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως το εγχείρημα θα απαιτήσει εύλογο χρόνο να προσπάθεια να ολοκληρωθεί, καθώς πρόκειται για μια σύνθετη και με ευρείες παραμέτρους συναλλαγή. Επί του παρόντος, πρόθεση είναι τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία να αποκτηθούν από έναν αγοραστή (σ.σ. στο διαγωνισμό υπάρχει πρόβλεψη και για διαμοιρασμό των assets).

Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές δύνανται να επιλέξουν εκείνοι τον συνδυασμό ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων που θα αγοράσουν, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται τα όρια παραγωγικής δυναμικότητας σε τόνους ιχθύων και σε τεμάχια γόνου που έχουν συμφωνηθεί με τη DG Comp.

Η συμφωνία για την παραχώρηση εκκολαπτηρίων των δύο εταιρειών που παράγουν 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, ιχθυοτροφείων δυναμικότητας 10.000 τόνων (μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας), καθώς και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των δύο εταιρειών, θα ανοίξει το δρόμο και για την ολοκλήρωση της εξαγοράς των Νηρέα και Σελόντα από το σχήμα Amerra – Mubadala.

Οι όροι της οριστικής συμφωνίας θα αποτελέσουν συνάρτηση διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και των τιμών που έχει επηρεάσει τις εταιρείας (οδηγώντας σε αύξηση του δανεισμού τη μια εκ των δύο), καθώς το ζήτημα της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και της αύξηση της παραγωγής των τουρκικών επιχειρήσεων, μεταβάλλει διαρκώς τα δεδομένα στο σύνολο του κλάδου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text