Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Δ. Βαράγκης: Χάνει τις μετοχές για να σώσει την εταιρεία

Δ. Βαράγκης: Χάνει τις μετοχές για να σώσει την εταιρεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δ. Βαράγκης: Χάνει τις μετοχές για να σώσει την εταιρεία

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ο βασικός μέτοχος της ιστορικής εταιρείας επίπλων χάνει τις μετοχές του και διαγράφει 7,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου η «Βαράγκης» να συνεχίσει τη λειτουργία της κάτω από νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τι προβλέπει το υποβληθέν σχέδιο εξυγίανσης.

Μια «δεύτερη ευκαιρία» προκειμένου η ιστορική βιομηχανία επίπλων όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να περάσει σε μια νέα φάση ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, θα επιζητήσει η Βαράγκης τον προσεχή Οκτώβριο στις αίθουσες των δικαστηρίων, οπότε και θα συζητηθεί το υποβληθέν «σχέδιο εξυγίανσης».

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr:

Πρώτον, στις αίθουσες των δικαστηρίων το σχέδιο εξυγίανσης θα υποστηρίξουν οι τράπεζες Alpha και Eurobank, καθώς και η οικογένεια Βαράγκη (στην οποία η εταιρεία οφείλει 7,4 εκατ. ευρώ), δηλαδή το 80% των πιστωτών.  Σε ότι αφορά το υπόλοιπο 20%, στο σχέδιο προβλέπεται η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων, τόσο προς το δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς τους εργαζόμενους.

Δεύτερον, νέος επενδυτής (εταιρεία ελληνικών συμφερόντων) θα προχωρήσει άμεσα σε ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου η Βαράγκης να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Στη συνέχεια (εφ’ όσον η απόφαση είναι θετική) ο επενδυτής θα ρυθμίσει-αποπληρώσει τις οφειλές προς το δημόσιο και θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.

Τρίτον, ο νέος επενδυτής (δεν σχετίζεται με την οικογένεια Βαράγκη) θα λάβει το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της εισηγμένης, (μεταξύ των οποίον το εργοστάσιο, τα αποθέματα, τις απαιτήσεις και τις δύο θυγατρικές σε Κατάρ και Αμπου Ντάμπι) το οποίο θα εισφερθεί σε εταιρεία δικών του συμφερόντων (θα κατέχει το σύνολο των μετοχών, πλην μίας). Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας της εισηγμένης εταιρείας χάνουν ουσιαστικά το σύνολο της επένδυσής τους.

Ειδικότερα για την οικογένεια Βαράγκη, όχι μόνο θα δει την αξία του μεριδίου της στην εισηγμένη να μηδενίζεται, αλλά επίσης θα διαγράψει και τα 7,4 εκατ. ευρώ με τα οποία έχει δανείσει την εταιρεία.

Τέταρτον, ο κ. Δημητρης Βαράγκης θα συνεχίσει ως άτομο την καθοδήγηση της εταιρείας στο τεχνικό της κομμάτι, χωρίς ωστόσο να διαθέτει μετοχές και χωρίς να διατηρήσει το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου.

Επίσης, λόγω του ισχυρού brand name, το όνομα «Βαράγκης» θα διατηρηθεί στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού (Varangis Furniture and Interiors).

Κύκλοι της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση της εταιρείας είναι σήμερα δυσχερέστατη και πως δεν φαίνεται να υπάρξει άλλος τρόπος για τη διάσωσή της, πέρα από το βαρύ κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πιστωτές και οι μέτοχοι, με την οικογένεια Βαράγκη να εντάσσεται και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text