Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεκινάει η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ

Ξεκινάει η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκινάει η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ

Σε μια τυπική κίνηση, υποχρεωτική όμως λόγω των σχετικών διατάξεων, η Invel, ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, προχωρεί στη δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της εισηγμένης. Η σχετική περίοδος αποδοχής ξεκινάει επίσημα από σήμερα και θα λήξει στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο που δημοσιεύθηκε χθες, τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα δημοσιευθούν εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, δηλαδή μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Οπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Invel δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out), ούτε θα προβεί σε εταιρικές ενέργειες για τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.

Υπενθυμίζεται οτι η Invel Real Estate υπέβαλε δημόσια πρόταση στις 24 Ιουνίου για την απόκτηση του 1,85% των μετοχών της Πανγαίας, με προσφερόμενο αντάλλαγμα 4,88 ευρώ ανά μετοχή. Αντικείμενο της πρότασης είναι συνολικά 4.722.389 μετοχές. Η κίνηση αυτή κατέστη υποχρεωτική εκ μέρους της Invel, μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του ποσοστού 32,6% της Πανγαίας, που διέθετε μέχρι πριν από λίγους μήνες η Εθνική Τράπεζα. Το τίμημα της εν λόγω συναλλαγής είχε διαμορφωθεί σε 4,68 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 390,8 εκατ. ευρώ.

Αφού ολοκληρωθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση, πρόθεση της διοίκησης της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ είναι να δρομολογηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών της εισηγμένης, χωρίς πάντως να περιλαμβάνεται στα σχέδια η προσέλκυση νέου στρατηγικού επενδυτή. Αντιθέτως, η αύξηση θα είναι ανοικτή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και πιθανότατα και σε θεσμικούς επενδυτές μειοψηφίας, όπως π.χ. διεθνή επενδυτικά funds.

Κατ’ ελάχιστον, η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι το τελικό ύψος αυτής να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, δεδομένου και του ιδιαίτερα φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» αυτή την περίοδο η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ήδη μια λίστα από προς απόκτηση ακίνητα εισοδήματος, υψηλού προφίλ, προκειμένου η εξαγορά τους να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση. Η έμφαση θα δοθεί σε ακίνητα που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η πραγματοποίηση της αύξησης προτού εκπνεύσει το 2019, αν και αρκετά θα εξαρτηθούν τόσο από την περαιτέρω βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος όσο και από την ταχύτητα έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου που θα κατατεθεί στην Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text