Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυτοδυναμία Ν.Δ. και Λαγκάρντ βύθισαν τις αποδόσεις στα ομόλογα

Αυτοδυναμία Ν.Δ. και Λαγκάρντ βύθισαν τις αποδόσεις στα ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

s23_0407omologa

 

Χωρίς φρένο συνεχίστηκε και χθες το ισχυρό ράλι που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το 2% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την ισχυρή ώθηση που έδωσε η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδηγώντας τις αποδόσεις πολλών ομολόγων στην Ευρωζώνη σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Οι ελληνικοί τίτλοι, εκτός από το ιδιαίτερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα, έχουν και το «όπλο» της πολιτικής αλλαγής στη χώρα, την οποία προεξοφλούν εδώ και καιρό οι επενδυτές. Οπως επισημαίνει και η Eurasia σε νέα έκθεσή της, η αυτοδυναμία της Ν.Δ., την οποία θεωρεί πολύ πιθανή, θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για τις αγορές καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως, μόλις αναλάβει την πρωθυπουργία, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση των φόρων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αντίθετα με τη στενότερη εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές δαπάνες.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 2,055% με πτώση 6,6%, ενώ το spread άγγιξε τις 244 μονάδες βάσης που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010. Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η βουτιά στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στα νέα ιστορικά χαμηλά του 1,037% με πτώση 13,7%. Η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τον Ιανουάριο είναι εντυπωσιακή, αφού από το 3,9% που ήταν η απόδοση της έκδοσης του 10ετούς, έχει πλέον υποχωρήσει κατά σχεδόν 50%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από την ημέρα των ευρωεκλογών, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει κατά 137 μ.β.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει επεκταθεί σε όλες τις διάρκειες, γεγονός που θέτει τις βάσεις για έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τις εκλογές, με μια έκδοση μεγαλύτερη της 10ετίας. Συγκεκριμένα, η απόδοση στα 15ετή και τα 20ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 2,53% και 2,71% αντίστοιχα, ενώ η απόδοση του 25ετούς υποχώρησε χθες κάτω του 3% για πρώτη φορά στην Ιστορία. Εντυπωσιακή ήταν και η βουτιά της απόδοσης στα εξάμηνα έντοκα στη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ χθες, η οποία διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 0,23% από το 0,41% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Αυστρία, με το κόστος δανεισμού της Γαλλίας να υποχωρεί σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος και η Δανία να βλέπει σχεδόν όλα τα ομόλογά της να έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς τίτλου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016.

Το νέο «πάρτι» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης οφείλεται στην είδηση ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ μετά το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του QE και της νομισματικής χαλάρωσης, με τις αγορές να εμφανίζονται ακόμη πιο βέβαιες πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων και αγορές ενεργητικού.

Σε περίπτωση νέου γύρου QE, η Teneo Intelligence εκτιμά πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα για συμμετοχή και της Ελλάδας. Οπως επισημαίνει, υπάρχει ένα εσωτερικό ντιμπέιτ στην Ν.Δ. σχετικά με την επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, κάτι που θα κάνει άμεσα την Ελλάδα επιλέξιμη σε ένα νέο QE. Πάντως, οι αναλυτές γενικότερα εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που μπορεί να τη φέρει στην επενδυτική βαθμίδα ακόμη και στο επόμενο 12μηνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text