Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κέρδη για τις τράπεζες από το πρόσφατο ράλι των εγχώριων ομολόγων

Κέρδη για τις τράπεζες από το πρόσφατο ράλι των εγχώριων ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κέρδη για τις τράπεζες από το πρόσφατο ράλι των εγχώριων ομολόγων

Οι συζητήσεις για την πιθανή αύξηση των ορίων των θέσεων που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζονται, όπως επισημαίνει η Axia Research, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως μετά τη μεταμνημονιακή συμφωνία της Ελλάδας και ειδικά τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει τους όρους. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο μηδενισμός πλέον της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στη συμφωνία για χαλάρωση ή και την άρση αυτού του περιορισμού. Υπενθυμίζεται πως το 2015 η ΕΚΤ είχε ζητήσει από τις τράπεζες να «παγώσουν» κάθε νέα τοποθέτηση σε ομόλογα.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Axia, οι ελληνικές τράπεζες –μετά και το ράλι των τιμών τους– κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 16 δισ. ευρώ (περίπου 4,2 δισ. η Alpha, 3,3 δισ. η Eurobank, 6,1 δισ. η Εθνική και 1,9 δισ. η Πειραιώς). Οι Alpha, Eurobank και Πειραιώς φαίνεται πως έχουν το περιθώριο να απορροφήσουν περισσότερα ομόλογα σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, όπως επισημαίνει. Ο δείκτης ομολόγων προς τον κεφαλαιακό δείκτη CET 1 για την Alpha διαμορφώνεται στο 52%, για την Eurobank στο 63% και για την Πειραιώς στο 30%, έναντι 111% για την Εθνική, τη στιγμή που για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνάει κατά πολύ το 100%, και φτάνει ακόμα και το 179% στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, το πιθανό όφελος στα κεφάλαια των τραπεζών από το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο β΄ τρίμηνο του έτους τοποθετείται στις 97 μ.β. για την Alpha Βank, στις 93 μ.β. για την Eurobank, στις 192 μ.β. για την Εθνική και στις 45 μ.β. για την Πειραιώς.

Οπως υπολογίζει, εάν Alpha, Eurobank και Πειραιώς μπορέσουν να αυξήσουν τις θέσεις που κατέχουν στα ελληνικά ομόλογα στα επίπεδα της Εθνικής (δηλαδή συν 4,8 δισ. ευρώ για την Alpha, συν 2,5 δισ. ευρώ για την Eurobank και συν 4,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς), η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα κυμανθεί στο 5%-8%, ενώ το όφελος στα κεφάλαιά τους θα κυμανθεί στις 10 με 16 μ.β.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text