Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Το Χρηματιστήριο, στο τέλος μίας εποχής και στην αρχή μίας άλλης

Το Χρηματιστήριο, στο τέλος μίας εποχής και στην αρχή μίας άλλης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Χρηματιστήριο, στο τέλος μίας εποχής και στην αρχή μίας άλλης

Για όσους ασχολούμαστε με τα στατιστικά, αλλά και την ιστορία του Χρηματιστηρίου, η σημερινή συνεδρίαση είναι απ’ αυτές που μένουν στη μνήμη.

Κατά τα φαινόμενα, είναι η τελευταία αυτής της φάσης της διακυβέρνησης Τσίπρα. Είναι παράλληλα η χρηματιστηριακή βάση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το σημερινό κλείσιμο θα μετράει το “κοντέρ” της νέας Κυβέρνησης. Ειναι και η πρώτη μίας νέας φάσης ολόκληρης της χώρας.

Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, τα σενάρια είναι πολλά, όπως και πολλές είναι οι προσδοκίες. Αυτά έχουν αναλυθεί εξαντλητικά στα sites και στα ΜΜΕ πολιτικού περιεχομένου. Από την πλευρά μας, θέλουμε να διατυπώσουμε την πρόβλεψή μας για το επόμενο διάστημα. Η λογική λέει ότι, κατά το πρώτο διάστημα, από τη νέα Κυβέρνηση θα γίνονται κινήσεις συμβολισμού και εντυπωσιασμού. Με δεδομένο τον ενθουσιασμό και τις -βάσιμες ή αβάσιμες- προσδοκίες του κοινού, αλλά και τη σταδιακή έλευση νέων κεφαλαίων στην αγορά, η εκτίμησή μας είναι ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί με ένταση. Οι πρώτοι μήνες κερδίζουν τις εντυπώσεις και μάλλον οι πρώτοι μήνες θα είναι εντυπωσιακοί. Βέβαια, κατά το διάστημα αυτό θα “αποκαλύπτονται” και τα προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη διακυβέρνηση. Όμως, αυτά θα ξεπερνιούνται εύκολα, καθώς οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της νέας, θα είναι υψηλές. Δεν αναμένουμε κάτι ανάλογο αυτού που είχε συμβεί πριν από 29 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανελάμβανε την Πρωθυπουργία μετά από δύο αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις (τότε, ο Γενικός Δείκτης, από τις 672 μονάδες την παραμονή των εκλογών της 8/4/1990, σε τρεις μήνες -5/7/1990- ανέβηκε στις 1.684 μονάδες, σημειώντας άνοδο 150,6%), όμως εκτιμούμε υπάρχει το πεδίο ώστε η εξέλιξη να είναι εντυπωσιακή.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σε χρηματιστηριακό επίπεδο κλείνει το βίο της με το Γενικό Δείκτη στις 894,66 μονάδες. Την Παρασκευή 23/1/2015, πριν από τις πρώτες εκλογές του 2015, ο Δείκτης είχε κλείσει στις 840,44 μονάδες. Την Παρασκευή 18/9/2015, πριν από τις δεύτερες εκλογές του ίδιου έτους, είχε κλείσει στις 697,57 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές ύψους 17,0%. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Κυβέρνησής του (Σεπτέμβριος 2015 έως Ιούλιος 2019) κατέγραψε κέρδη +28,3%. Για το σύνολο της διακυβέρνησης του Σύριζα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 6,5%.

 

Τις 894,66 μονάδες, θα τις θυμόμαστε για αρκετό καιρό. Αφού, στους επόμενους μήνες, αυτό θα είναι το επίπεδο με το οποίο θα συγκρίνουμε την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των μετοχών. Παράλληλα όμως, οι 894,66 μονάδες, επίπεδο στο οποίο πρωτοβρέθηκε ο Γενικός Δείκτης την άνοιξη του 1990 -δηλαδή πριν από 29 ολόκληρα χρόνια- θα μας θυμίζουν για πολύ καιρό, τις ευκαιρίες που απώλεσαν η οικονομία, η κοινωνία και το Χρηματιστήριο, λόγω της ανεύθυνης πολιτικής -και της αδικαιολόγητης ανοχής της κοινωνίας- αυτές τις τρεις δεκαετίες. Ευχή μας δεν είναι μόνον να πάει ο χρηματιστηριακός δείκτης ψηλά. Ευχή μας είναι να πάψει πια να χάνει ευκαιρίες αυτός ο τόπος.

 

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Διαβάστε επίσης:
Ο νέος μακροχρόνιος κύκλος και η πρώτη μεγάλη ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς (εδώ)


Δείτε
παλαιότερα τεύχη του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

(Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα ιστορικά στοιχεία, μπορεί να διαβάσει το αφιέρωμα του τεύχους 199, με τίτλο "Το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου" - εδώ)

Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text