Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς αποκωδικοποιούν οι αναλυτές τη Δημόσια Πρόταση στον ΟΠΑΠ

Πώς αποκωδικοποιούν οι αναλυτές τη Δημόσια Πρόταση στον ΟΠΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς αποκωδικοποιούν οι αναλυτές τη Δημόσια Πρόταση στον ΟΠΑΠ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Το κίνητρο και τις λεπτομέρειες της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε ο όμιλος Sazka για το σύνολο των μετοχών που δεν κατέχει στον ΟΠΑΠ αξιολογεί το σύνολο σχεδόν των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών που καλύπτουν τον Οργανισμό.

Οι αναλυτές των Eurobank Equities, Wood, Piraeus, Euroxx, Pantelakis, IBG και Beta, μεταξύ άλλων, πέραν των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν τη δημόσια πρόταση, στέκονται στο τίμημα των 9,12 ευρώ, στους λόγους που οδηγήθηκε η Sazka σε αυτή την επιλογή και στο πως παρακάμπτεται ο σκόπελος μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Πέραν των προθέσεων της Sazka να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ, κάτι που θα επιτρέψει να ενοποιούνται και τα αποτελέσματα του Οργανισμού σε περίπτωση που το ποσοστό ανέλθει άνω του ορίου του 33,3%, με άμεση θετική επίδραση στον ισολογισμό της τσέχικης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, οι αναλυτές εκτιμούν πως και ο παράγοντας scrip dividend θα παίξει ρόλο στην αποδοχή της πρότασης.

Αναλυτικά, σε flash note που δημοσιοποίησε η Eurobank Equities και υπογράφει ο Σταμάτης Δραζιώτης, αφού καταγράφονται οι λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης, διατυπώνεται η άποψη πως λόγω του ύψους του προσφερόμενου τιμήματος, μπορεί να συναντήσει κάποιο βαθμό απογοήτευσης. Ωστόσο, η άποψη της Eurobank Equities είναι πως το κύριο κίνητρο του βασικού μετόχου ενδέχεται να μην είναι η υψηλή συμμετοχή άλλων μετόχων στην συγκεκριμένη προσφορά, αλλά μια μικρή αύξηση της συμμετοχής του μέσω της δημόσιας πρότασης, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Υποθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ο όμιλος Sazka θα είχε μεγαλύτερη ευελιξία να αυξήσει το μερίδιό του σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς, αναφέρεται στο note. Εκτός από το υποκείμενο κίνητρο, θεωρούμε ότι η προσφορά είναι ενδεικτική της μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα θέτει και ένα κριτήριο όρο για την αποτίμηση. Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η Eurobank Equities, προειδοποιούμε ότι βραχυπρόθεσμα, το σχετικά χαμηλό επίπεδο της τιμής προσφοράς μπορεί να θέσει υπό πίεση τον τίτλο. Η τιμή-στόχος που δίνει η χρηματιστηριακή παραμένει στα 11,70 ευρώ με σύσταση "αγορά”.

H Wood&Co δεν διστάζει να διατυπώσει την άποψη πως οι προθέσεις του Ομίλου SAZKA αναφορικά με τη δημόσια πρόταση δεν είναι ξεκάθαρες για τους αναλυτές της, δεδομένου ότι η εθελοντική τιμή προσφοράς είναι σε discount στην τρέχουσα τιμή της αγοράς και είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσοστό συμμετοχής στην τιμή αυτή.

Σε ό,τι αφορά στη Piraeus Sec., αναδεικνύει τρία στοιχεία. Πρώτον, ότι λόγω του προσφερόμενου τιμήματος είναι πιθανόν να ασκηθούν βραχυπρόθεσμα πιέσεις στον τίτλο, δεύτερον ότι θεωρεί πως επενδυτές με μεγάλη θέση στη μετοχή δύσκολα θα αποδεχθούν την πρόταση και τρίτον πως εάν η μετοχή πιεστεί βραχυπρόθεσμα κάτω από τα 9,56 ευρώ (τιμή διάθεσης των νέων μετοχών λόγω scrip dividend)

Από την πλευρά της η Beta Securities σημειώνει πως το προσφερόμενο τίμημα των 9,12 ευρώ αποτελεί το ελάχιστο δυνατό με βάση το μέσο σταθμικό όρο της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο και σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης (10,05 ευρώ) πριν την υποβολή της ΔΠ. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής πιστεύουν πως η πρόταση περιέχει μεγαλύτερο νόημα για συγκεκριμένους μετόχους του ΟΠΑΠ που επιδιώκουν να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, προσπερνώντας το σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης στην περίπτωση που οι θέσεις τους αυξηθούν πάνω από το όριο του 33,3%

Η Beta τονίζει χαρακτηριστικά πως κάθε αδυναμία της μετοχής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, ιδιαίτερα εάν η τιμή προσεγγίσει τα επίπεδα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης (9,12 ευρώ). Τέλος, η ΑΕΠΕΥ αναφέρει την υψηλή μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ (6,9%).

Η Euroxx που έχει δώσει τιμή-στόχο τα 11,70 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού, αναφέρει πως το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται κατά 9,3% της τιμής του τελευταίου κλεισίματος και εκτιμά πως η αποδοχή της θα είναι περιορισμένη.

Περισσότερο αναλυτική, η ΙBG τονίζει πως δεδομένου ότι η προσφερόμενη τιμή είναι 9% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και 5% από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο πλαίσιο του scrip divident, καθώς και τις προσδοκίες της AXEΠEY για τη σημαντική βελτίωση των κερδών του ΟΠΑΠ και των ελεύθερων ταμειακών ροών, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν πως η συμμετοχή στη ΔΠ θα είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, αναφέρει η IBG, δεν είναι βέβαιο αν, λόγου χάρη, η οικογένεια Μελισσανίδη (κατέχει το 33,3% των μετοχών της EMMA Delta Management, η οποία ελέγχει την εταιρεία που κατέχει το 33% των δικαιωμάτων ψήφου στην ΟΠΑΠ ΑΕ) έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση της συμμετοχής της, κάτι που σημαίνει που σημαίνει ότι η συμμετοχή της στην εθελοντική ΔΠ θα καταστήσει τον όμιλο SAZKA τον άμεσο βασικό μέτοχο της εταιρείας.

Εν κατακλείδι, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι παραμένει θετική για τις προοπτικές του ΟΠΑΠ, διατηρώντας σύσταση "αγορά" και τιμή-στόχο τα 16,00 ευρώ μετοχή. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής καταλήγουν λέγοντας πως κατά την άποψή τους η προαιρετική προσφορά αφορά σε ενδεχόμενες αλλαγές στη μετοχική δομή των επενδυτικών οχημάτων που κατέχουν το 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ (δηλαδή του Ομίλου SAZKA ή / και της EMMA Delta). Δεδομένης της πολύ χαμηλής τιμής που προσφέρεται στους μετόχους μειοψηφίας, αναμένουμε μικρή συμμετοχή στην προσφορά", αναφέρει η IBG.

Τέλος, η Pantelakis εστιάζει στους μηχανισμούς της υποβολής προαιρετικής δημόσιας και πότε καθίσταται υποχρεωτική και αναφέρει πως με τον τρόπο αυτό η Sazka θα μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία να αυξήσει το ποσοστό της, με άμεσες θετικές επιπτώσεις σε αποτίμηση-οικονομικά μεγέθη.

Πηγή: www,capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text