Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ριζικές και αστραπιαίες λύσεις για τη ΔΕΗ

Ριζικές και αστραπιαίες λύσεις για τη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ριζικές και αστραπιαίες λύσεις για τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Επισήμως ή ανεπισήμως δεν υπήρξαν διαρροές ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Εντούτοις το γεγονός ότι η πρώτη υπουργική συνάντηση του κ. Μητσοτάκη αφορούσε στο θέμα της ΔΕΗ (και όχι μόνο) είχε τη δική του σημειολογία και στόχευση, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση το ζήτημα ΔΕΗ.

Εκείνο που διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η εξειδίκευση και το σαφές στίγμα για τις επόμενες κινήσεις θα δοθεί στις προγραμματικές δηλώσεις.

Εντούτοις προκύπτουν ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα:

Πρώτον, βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης καταγραφή των δεδομένων γύρω από την εταιρεία. Αυτή η καταγραφή έχει ιδιαίτερη σημασία: το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ ενδέχεται να χρειάζεται αλλαγές και τροποποιήσεις καθώς η θέση της εταιρείας έχει επιβαρυνθεί έκτοτε.

Δεύτερον, θα χρειαστούν άμεσες και αστραπιαίες - όπως χαρακτηριστικά λέγεται - λύσεις για την εταιρεία. Αυτές οι λύσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν πιθανόν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Δεν τίθεται θέμα πώλησης υπό την έννοια ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας και άρα δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση του στρατηγικού επενδυτή αφορά μια επόμενη δεύτερη φάση.

Τρίτον, είναι σαφές ότι το θέμα ΔΕΗ είναι πολυπαραγοντικό και δεν αφορά μόνο το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς για παράδειγμα εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως η Κομισιόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ακόμη και η διοίκηση διορίζεται από το υπερταμείο.

Τέταρτον η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμους τομείς όπως πχ τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στην δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε.

Πέμπτον, επί του παρόντος κρίνεται ότι δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση που να έχει νομοθετικό χαρακτήρα. Αντίθετα το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν κάποιες κινήσεις που έχουν σχέση με την επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας.

Έκτον, σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΝ ο κ. Χατζηδάκης, το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ θα είναι "προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία”.

Η τελευταία αυτή αναφορά μπορεί να ερμηνευτεί και ως απάντηση σε διάφορα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά σε σχέση με το μέλλον της εταιρείας.

Εκτός από το θέμα ΔΕΗ, πάντως το εξίσου συμβολικό χαρακτήρα είχε η αναφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη στο θέμα του Ελληνικού και των Σκουριών. Νωρίτερα άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης, είχε υπενθυμίσει , επίσης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής, ότι με το ΥΠΕΝ συνδέονται άμεσα οι δύο αυτές εμβληματικές επενδύσεις, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ξεμπλοκάρει άμεσα δίνοντας σαφές φιλοεπενδυτικό στίγμα και σήμα εκτός Ελλάδος.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text