Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η αγορά ομολόγων έχει τη δική της, σοφή, λογική

Η αγορά ομολόγων έχει τη δική της, σοφή, λογική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αγορά ομολόγων έχει τη δική της, σοφή, λογική

Oι αγορές ομολόγων αντιδρούν με σύνεση στις ειδήσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας είναι άλλο θέμα. Ας αφήσουμε κατά μέρος το εάν οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα όντως έχουν λογική. Χρειάζεται κάποια νοητικά ακροβατικά να εξηγήσει κανείς, γιατί οι επενδυτές θα δανείσουν τις ΗΠΑ σε ορίζοντα δεκαετίας με επιτόκιο 2%, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,8%. Το να αγοράσουν δε δεκαετή γερμανικά ομόλογα με αποδόσεις -0,3% απαιτεί ακόμα πιο περίπλοκο τρόπο σκέψης. Εξετάστε το σκεπτικό πίσω από την αιφνίδια άνοδο της Παρασκευής στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Ενισχύθηκαν από 1,96% στο 2,06% σε ελάχιστα λεπτά χάρις στα στοιχεία για τη ζωηρή αύξηση των θέσεων εργασίας. Κι αυτό φανερώνει μία ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, περιορίζοντας τις πιθανότητες παρέμβασης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αντιστοίχως, οι επενδυτές στα ομόλογα ακολουθούν μια συγκροτημένη στάση, όταν μαθαίνουν ειδήσεις για τον πληθωρισμό. Εάν όλα τα υπόλοιπα δεν αλλάξουν, οι αποδόσεις αυξάνονται, οποτεδήποτε παρατηρηθεί απροσδόκητη άνοδος στις τιμές λιανικής. Υποχωρούν όταν οι τιμές δεν δείχνουν άνοδο τόσο γρήγορη όσο αναμενόταν. Τα οικονομικά στοιχεία ενδεχομένως να στείλουν αντικρουόμενα μηνύματα και οι στιγμιαίες αντιδράσεις να αποδειχθούν λανθασμένες. Εντούτοις, οι συναλλασσόμενοι συνήθως ανησυχούν για τις επόμενες πέντε εβδομάδες και όχι για τα επόμενα χρόνια. Αρα δεν χρειάζεται να φοβούνται για το πώς η οικονομία λειτουργεί πραγματικά –αφ’ ης στιγμής το μείζον ρώτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει απλά να καταλάβουν πως οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πιστεύουν πως η οικονομία λειτουργεί. Ουδείς γνωρίζει όντως πώς η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζει τις αποφάσεις των επιχειρήσεων στις προσλήψεις και στις επενδύσεις ή στον πληθωρισμό. Πάντως, οι επενδυτές μπορούν να εκτιμήσουν το βραχυπρόθεσμό της αντίκτυπο στις αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές δεν προσαρμόζουν άμεσα τις προσδοκίες τους για την πορεία των τιμών στην πραγματική οικονομία. Το 1982, όταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 7% για πρώτη φορά μετά μία τετραετία, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έμειναν αμετάβλητες στο 14%. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο πληθωρισμός υποχώρησε ακόμη πιο πολύ. Κυμαίνονταν στο 4%, κατά μέσον όρο. Αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν πάνω από το 6% μέχρι το 1997.

Σήμερα, η τρέχουσα απόδοση των 10ετών ομολόγων κυμαίνεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον πληθωρισμό. Οπότε οι επενδυτές θα έχουν συνειδητοποιήσει πως οι τιμές στην πραγματική οικονομία κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Παρά τις προσδοκίες για μια άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω εκτιμήσεων για αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ή ανεπάρκεια στην προσφορά εργασίας ή κακή πολιτική ή και υπερθέρμανση της οικονομίας, οι πιέσεις παραμένουν χαμηλές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text