Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αισθητή επιβράδυνση στη Γερμανία βλέπει το ΔΝΤ

Αισθητή επιβράδυνση στη Γερμανία βλέπει το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισθητή επιβράδυνση στη Γερμανία βλέπει το ΔΝΤ

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης  της γερμανικής οικονομίας στο 0,7% το 2019 από 1,4% το 2018 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τα μέτρα προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και από το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η γερμανική οικονομία πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο από τον υψηλό μέσοn όρο ηλικίας των Γερμανών πολιτών και τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας. Εκτός αυτού, η Γερμανία έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην ενεργειακή μετάβαση, της οποίας το κόστος θα αποτελέσει βαρίδι για την οικονομία, κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο 7,3% του ΑΕΠ το 2018 από 8% το 2017, ενώ προβλέπεται να πέσει στο 7,1% το 2019, αντικατοπτρίζοντας τη συρρίκνωση στον τομέα του εμπορίου. Παρά την πτωτική τάση, το πλεόνασμα παραμένει μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων, στο μεγάλο μισθολογικό χάσμα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων, όπως και την καταναλωτική εγκράτεια των νοικοκυριών.

Οσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η Γερμανία συσσωρεύει τα έσοδα και δεν προβαίνει σε αρκετές δαπάνες, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών, στο 1,7% του ΑΕΠ. Ακόμη μία παρατήρηση του ΔΝΤ ήταν η ταχεία αύξηση των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την ήπια επεκτατική πολιτική που ακολούθησε τον περασμένο χρόνο η Γερμανία, το ΔΝΤ προτείνει στο Βερολίνο να προβεί σε περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές και να λάβει περισσότερα φορολογικά μέτρα προς όφελος των χαμηλόμισθων νοικοκυριών. Προτρέπει επίσης τις αρμόδιες αρχές να παρέχουν κίνητρα εργασίας σε γυναίκες και σε γηραιότερους εργαζομένους και να προσφέρουν φοροαπαλλαγές, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των ερευνών. Στην ετήσια έκθεσή του, το ΔΝΤ προτείνει επίσης στη Γερμανία την αναβάθμιση των κρατικών ψηφιακών υποδομών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει το 2020 με ρυθμό ανάπτυξης 1,7%, ενώ το 2017 είχε αγγίξει το 2,2%. Εντούτοις, σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται πλέον το ποσοστό ανεργίας, στο 3,1 %.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text