Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αποκαλυπτήρια για τον αναμορφωμένο ισολογισμό της Folli Follie με "τρύπα" 50 εκατ. ευρώ

Αποκαλυπτήρια για τον αναμορφωμένο ισολογισμό της Folli Follie με "τρύπα" 50 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποκαλυπτήρια για τον αναμορφωμένο ισολογισμό της Folli Follie με "τρύπα" 50 εκατ. ευρώ

Έπειτα από προσπάθειες μηνών που συνοδεύτηκαν από έντονες προστριβές, διαρκείς παρατάσεις και "τελεσίγραφα" και διαδοχικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης αλλά και ελεγκτικών εταιρειών, το εγχείρημα αποτύπωσης της "νέας" Folli Follie Group (FFG) είναι πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr με διαδοχικά δημοσιεύματα, η PwC παρέλαβε και επίσημα τις αναμορφωμένες λογιστικές καταστάσεις της "αμαρτωλής" χρήσης του 2017, οι οποίες και αποτυπώνουν μια σαφέστατα πιο πραγματική εικόνα των δραστηριοτήτων της FFG, έπειτα από την αποκάλυψη (από το πόρισμα της A&M) των λογιστικών παρατυπιών που επί σειρά ετών είχαν αλλοιώσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας

Το βάρος της σύνταξης του ισολογισμού όλο αυτό το διάστημα είχε πέσει στον Γ. Σάμιο, Group CFO της FFG, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες εκτελεί και καθήκοντα interim CEO, έπειτα από την παραίτηση του τέως διευθύνοντος συμβούλου, Αν. Φράγκου.

Οι πληροφορίες που πρώτο ανέφερε το Capital.gr. αναφέρουν πως ο ισολογισμός για την επίμαχη οικονομική χρήση που εμφανίζει πωλήσεις στα επίπεδα των 380 έως 390 εκατ. ευρώ, η δραστηριότητα της Ασίας επί της ουσίας δεν υπάρχει στην εικόνα για να αποτυπωθεί ακριβέστερα ποια είναι η πραγματικότητα του ομίλου ενώ καταγράφονται ζημιές (λόγω απομειώσεων κλπ) και αρνητικά κεφάλαια σε επίπεδο μητρικής.

Το, δε, ενεργητικό του Ομίλου κινείται στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, από άνω των 2 δισ. ευρώ που εμφανιζόταν το 2017. Όπως έχει αναφερθεί, η επίμαχη δραστηριότητα της Ασίας είναι πρακτικά ανύπαρκτη, ενώ υπάρχει σειρά παρατηρήσεων για διάφορες συναλλαγές, εγγραφές κλπ μεταξύ της FFG και διαφόρων θυγατρικών τόσο κατά την επίμαχη περίοδο της αποκάλυψης του σκανδάλου από τη WCP το Μάιο του 2018, όσο και αργότερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής”, ο έλεγχος της PwC έχει επίσης εντοπίσει παρατυπίες σε ροές προς θυγατρικές, κάνοντας λόγο για ενδείξεις "μαύρης τρύπας 50 εκατ. ευρώ στη Folli Follie. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως έχουν εγγραφεί απαιτήσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από θυγατρικές οι οποίες θα έπρεπε να απαλειφθούν (αφού τα ίδια ποσά πρέπει να εμφανίζονται ως υποχρεώσεις των θυγατρικών προς τη μητρική), αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε ορισμένες πλευρές που εικοτολογούν πως δεν πρόκειται για λανθασμένη εγγραφή ή παρατυπία, αλλά ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια αγνοούνται.

Η PwC που ανέλαβε το έργο του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017 τον περασμένο Δεκέμβριο (έναντι αδράς αμοιβής που έφθασε τα 2,6 εκατ. ευρώ), έχει διατυπώσει σειρά παρατηρήσεων επ αυτών των σημείων στο πιστοποιητικό ελέγχου που έχει παραδώσει.

Σημειώνεται πως στο διάστημα των ελέγχων που πραγματοποίησε η εταιρεία και ο επικεφαλής ελεγκτής της PwC, υπήρξε σειρά παραιτήσεων μελών του δ.σ. της FFG και της επιτροπής ελέγχου (ορισμένοι λόγω έντονων προστριβών με άλλα μέλη της διοίκησης), του CEO Αν. Φράγκου συμπεριλαμβανομένου, που είχε την ευθύνη μετασχηματισμού της επιχείρησης.

Η συνέχεια

Σήμερα, κατά πληροφορίες, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, η συνεδρίαση του ΔΣ της FFG προκειμένου να εγκρίνει (απαιτείται ομόφωνη απόφαση) τις λογιστικές καταστάσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Έτσι θα τηρηθεί, όπως όλα δείχνουν, η προθεσμία της 15ης Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί από την FFG για την ολοκλήρωση και δημοσίευση της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2017

Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί ομαλώς, δύναται να πληρωθούν οι απαιτήσεις για να συνταχθεί και κατατεθεί αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης. Με τα δικαστήρια να διακόπτουν το μήνα Αύγουστο, πρακτικά η όποια αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο πρέπει να τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την 15/9 να έχει τεθεί εσωτερικά στην εταιρεία ως πιθανή ημερομηνία.

Ήδη συντάσσεται, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί, το νέο restructuring plan του Ομίλου από τον κ. Νάρκισσο Γεωργιάδη, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής CEO.

Βασική προϋπόθεση, παραμένει η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ενώ ως στρατηγικοί άξονες του σχεδίου αυτού καταγράφονται, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., η στήριξη της δραστηριότητας της Links of London, το rebranding της Folli Follie, η ανάπτυξη των outlets (μένει να φανεί τι θα γίνει με το Factory Outlet στο αεροδρόμιο, καθώς και το νέο στον Αγ. Στέφανο), αλλά και η ανάπτυξη των own brands με αιχμή την αλυσίδα Collective.

Παράλληλα προβλέπονται νέες παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. πέραν του Μινιόν που εξαρχής ήταν δύσκολη περίπτωση) ώστε να εξασφαλιστεί operating capital και να στηριχθεί η εταιρεία. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο που πραγματοποιούν μια δραστηριότητα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ικανή να προσφέρει ισχυρή στήριξη στον όμιλο.

Πηγή : www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text