Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Νέο χρηματιστήριο στον Λίβανο με τις υποδομές και τη συμμετοχή του ΧΑ

Νέο χρηματιστήριο στον Λίβανο με τις υποδομές και τη συμμετοχή του ΧΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Χρηματιστήριο Αθηνών - ΑΤΗΕΧ και η Bank Audi SAL συμμετείχαν στη διαδικασία που προκηρύχθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λιβάνου (CMA) για την ίδρυση ενός νέου Χρηματιστηρίου (Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συναλλαγών – ETP) στο Λίβανο, σχηματίζοντας κοινοπραξία στην οποία το ΑΤΗΕΧ συνεισέφερε με την εμπειρία του ως διεθνής Λειτουργός Αγοράς και πάροχος συστημάτων και υπηρεσιών και η Bank Audi με την εμπειρία και τη θέση της ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σε συνέχεια της διαδικασίας επιλογής μεταξύ τριών προτάσεων συμμετοχής στο εν λόγω RFP, με επιστολή της η CMA επέλεξε την προαναφερθείσα κοινοπραξία Bank Audi-ATHEX για τη δημιουργία του νέου Χρηματιστηρίου. Η κοινοπραξία θα συνεισφέρει $20 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου Χρηματιστηρίου. Η συμμετοχή του ATHEX εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε $1 εκατ.

Η ενεργή συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην υπό διαμόρφωση χρηματιστηριακή αγορά του Λιβάνου αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του σε συστήματα και υπηρεσίες διαπραγμάτευσης και μετα-συναλλακτικής δραστηριότητας που χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας, με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από το 2006, στην παροχή συστημάτων και υπηρεσιών προς τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη λύσεων προς τρίτους στο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς στην εγκατάσταση και παροχή συστημάτων και υπηρεσιών προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) από το 2018 και στην πρόσφατη συμμετοχή του στην ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ από το 2019.

Ως επόμενο βήμα, το ΑΤΗΕΧ με την Bank Audi θα συνεργαστούν στενά με τη CMA για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία θα είναι ελκυστική σε τοπικούς και διεθνείς επενδυτές και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς του Λιβάνου.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε: "Η επιτυχής συμμετοχή του ATHEX στη διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία της χρηματιστηριακής πλατφόρμας του Λιβάνου αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση για τον Όμιλο ως διεθνή πάροχο υποδομών και υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς. Η επιτυχής αξιοποίησή των σχέσεων που διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή μας - μέσω και των consortium - στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ και την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Λιβάνου δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της τεχνογνωσίας υποστήριξης των αγορών της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, στο χώρο της διαρκώς παγκοσμιοποιούμενης κεφαλαιαγοράς η δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών χρηματιστηριακών αγορών δίνει σημαντική προοπτική στην προσβασιμότητά τους από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και προσφέρει οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές."

Η Bank Audi είναι ένας Όμιλος που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής έχοντας ένα διεθνές τραπεζικό προφίλ. Η τράπεζα προσφέρει χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις, ιδιώτες, καθώς και private banking, ενώ επίσης προσφέρει υπηρεσίες κεφαλαιαγορών και factoring.

Στα τέλη Μαρτίου 2019, τα ενοποιημένα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε $46,4 δισ., με σημαντικότερο τις καταθέσεις ιδιωτών ($31,3 δισ.). Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε $4 δισ.

Το προσωπικό του Ομίλου της Bank Audi υπερβαίνει τα 6.300 άτομα, ενώ οι μέτοχοί της υπερβαίνουν τους 1.500 κατόχους κοινών μετοχών και GDRs (Global Depositary Receipts) επί κοινών μετοχών.

Η Bank Audi κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε Λιβανέζικους τραπεζικούς Ομίλους και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους της περιοχής. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Βηρυτού (Beirut Stock Exchange). Τα GDRs της είναι εισηγμένα τόσο στο Χρηματιστήριο της Βηρυτού όσο και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Όμιλος σήμερα δραστηριοποιείται σε Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ελβετία, Μονακό, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Γαλλία, Ιορδανία, Ιράκ και Αμπού Ντάμπι (μέσω αντιπροσωπείας).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text