Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το σκληρό Brexit θα φέρει ισχυρές αναταράξεις στις αγορές

Το σκληρό Brexit θα φέρει ισχυρές αναταράξεις στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σκληρό Brexit θα φέρει ισχυρές αναταράξεις στις αγορές

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε χθες για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στις αγορές, φοβούμενη αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από ενδεχόμενη βίαιη προσαρμογή των αξιών στο νέο οικονομικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας κατ’ επέκτασιν τη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τιμές μετοχών, κρατικών και εταιρικών ομολόγων, αλλά και οι αγορές νομισμάτων θα παρουσιάσουν υψηλές διακυμάνσεις σε περίπτωση σκληρού Brexit, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην έκθεση για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχους σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ενα άτακτο ή σκληρό Brexit θα προκαλούσε μεγάλη πτώση της στερλίνας, οδηγώντας την σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. «Η στερλίνα κυμαίνονταν στο 1,53 δολ. όταν έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σήμερα έχει διολισθήσει στο 1,22 με 1,23 δολ. και θα καταρρεύσει σε απόλυτη ισοτιμία ως προς το αμερικανικό νόμισμα (ένα προς ένα) εάν υπάρξει σκληρό Brexit», δήλωσε ο Μπράνσον σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Συμπλήρωσε πως θα υποστούν απώλειες όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του. Στο πλούσιο «χαρτοφυλάκιο» των 400  εταιρειών του Μπράνσον περιλαμβάνεται η αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic, η εταιρεία αεροδιαστημικής Virgin Glactic και η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Virgin Money.

Στην έκθεσή της, η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ωστόσο πως οι τράπεζες της χώρας διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς εναλλακτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεδομένου πως κατέχουν ρευστά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας άνω του 1 τρισ. στερλινών, οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για πολλούς μήνες χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξηγεί πως ο δείκτης βασικών κεφαλαίων Tier 1 των μεγάλων βρετανικών τραπεζών φθάνει περίπου στο 17% του σταθμισμένου ενεργητικού τους, δηλαδή είναι υπερτριπλάσιος από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι όμοια με τη σταθερότητα των αγορών. Αναμένεται να υπάρξουν αξιόλογες διακυμάνσεις και αλλαγές στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων σε άτακτο Brexit».

Μέχρι σήμερα, οι συνθήκες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν άγνωστες, παρότι η προθεσμία για το Brexit μετατέθηκε από τέλη Μαρτίου στα τέλη Οκτωβρίου. Ενας από τους επικρατέστερους διαδόχους της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από το κλαμπ των Βρυξελλών χωρίς εναλλακτική συμφωνία. H Τερέζα Μέι είχε προσπαθήσει να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία ομαλής αποχώρησης που είχε επιτύχει με τις Βρυξέλλες, αλλά τελικά οδηγήθηκε η ίδια σε παραίτηση.

Τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν μεταξύ τους για την ανάγκη στήριξης εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες στην Ευρωζώνη, αλλά εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 5 με 6 Ιουνίου. Ορισμένοι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ ενός νέου γύρου φθηνών δανείων και άλλοι έδωσαν βάρος στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν, πράγματι, εκφράσει διαφορετικές απόψεις. Στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε πως θα ληφθούν επαρκή μέτρα εάν δεν βελτιωθεί η προοπτική της Ευρωζώνης, ενώ άλλοι αξιωματούχοι υπονόησαν πως θα πρέπει πρώτα να επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Ολοι τους πάντως φαίνεται να συμφωνούν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να απέχει αρκετά ακόμη από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες η Κομισιόν αναθεώρησε, επίσης, προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στο 1,3% το 2019 και το 2020 από το 1,4% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της ΕΚΤ. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει δρομολογηθεί για τις 24 με 25 Ιουλίου. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να τον διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ππγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text