Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οικονομία: Πώς θα γίνουν success story οι 4+1 "καυτοί" φάκελοι

Οικονομία: Πώς θα γίνουν success story οι 4+1 "καυτοί" φάκελοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οικονομία: Πώς θα γίνουν success story οι 4+1 "καυτοί" φάκελοι

Της Δήμητρας Καδδά

"Tο όχι των δανειστών στη μείωση των πλεονασμάτων αφορά την εικόνα της ελληνικής οικονομίας όπως αποτυπώνεται σήμερα, δεν είναι στατικό. Αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους που θα τεθούν στο τραπέζι" ανέφερε διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες στο "Κ" σχολιάζοντας τον καταιγισμό δηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, αναφορικά με το θέμα διατήρησης του ορίου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Η μάχη αυτή αναμένεται να αρχίσει επισήμως τον Σεπτέμβριο με κεντρικό πρόσωπο τον νέο ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και το διαπραγματευτικό επιτελείο. Θα έχει ως πρώτο σταθμό το "τερέν" του EWG (5/9) και του Eurogroup (13/9).

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει (και έλαβε) το χρονικό περιθώριο για να διαμορφώσει τις "παραμέτρους". Ο λόγος για 4 "φακέλους" που θεωρείται ότι θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και έτσι θα κρίνουν την "παρτίδα" της διαπραγμάτευσης: το νέο φορολογικό πλαίσιο, την επιτάχυνση της απομείωσης των "κόκκινων" δανείων μέσα από παράλληλη δράση σε πολλά μέτωπα, την άρση των εμποδίων για την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και τη διάσωση της ΔΕΗ.

Θεωρείται ότι τα εν λόγω πεδία –μαζί βεβαίως με το συνολικό πρόγραμμα που έχει ξεδιπλωθεί ήδη μέσα από τους "φακέλους" και θα αναλυθεί την προσεχή εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις– θα μπορέσουν να δώσουν άμεσα το μήνυμα επιτάχυνσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει ήδη το "μήνυμα" στο εξωτερικό. Ανέδειξε, εκ νέου, στην εκπομπή "HARDtalk" του BBC τη λέξη-κλειδί της αξιοπιστίας που πρέπει να δομήσει η χώρα. Αξιοπιστία που, όπως επεσήμανε, θα ανοίξει τον δρόμο στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Το μήνυμα αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση να "κομίσει" και στο ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο σχεδιάζεται για τα τέλη Αυγούστου. Θα προηγηθούν οι επαφές της προσεχούς εβδομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων των "θεσμών" που θα έρθουν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, αλλά και η "σάρωση" των τεχνικών κλιμακίων που έχουν σχεδιάσει για την προσεχή εβδομάδα και αυτά μία επίσημη "μίνι" αποστολή στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση –όπως αποδέχονται στελέχη και στις Βρυξέλλες– έχει πολύ σοβαρό και δύσκολο έργο μπροστά της. Πρέπει να ενεργοποιήσει εμπροσθοβαρώς την πολιτική της, ώστε να αποδείξει ότι με τις παρεμβάσεις που θέτει σε εφαρμογή η ανάπτυξη επιταχύνεται και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος αίρονται.

Μάλιστα αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι "θεσμοί" περιμένουν αποφασιστικά βήματα για την στήριξη του ΑΕΠ. Και τούτο δεδομένου ότι πλέον το σκηνικό ανά την Ε.Ε. γίνεται πιο δύσκολο λόγω των πιέσεων στις οικονομίες. Δηλαδή πλέον απαιτείται ακόμη πιο αποφασιστική δράση για να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία ή από τον ESM.

Οι 4 φάκελοι

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα επόμενα βήματα σε κάθε ένα από τα 4 κρίσιμα πεδία, αλλά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση και αποφασιστική προώθησή τους:

1. Νέα φορολογική πολιτική. Σημείο-κλειδί για αυτόν τον μαραθώνιο –που ήδη έχει ξεκινήσει– είναι το νέο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα κομίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τα επόμενα πακέτα (ο νέος Προϋπολογισμός για το 2020 και το Μεσοπρόθεσμο 2020-2023). Θα περιλαμβάνουν τις ελαφρύνσεις που ζητούσε διακαώς όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και η ΤτΕ, μαζί όμως με το αναγκαίο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Και τούτο διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να διατηρηθεί η ροή των εσόδων και να συντηρηθούν (σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα των δαπανών) τα κρατικά έσοδα και τα πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, προτείνει τη σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων προς το 2,2% του ΑΕΠ έως το 2022 με παράλληλη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής ώστε να γίνει πιο φιλοαναπτυξιακή.

2. Αποφασιστικές κινήσεις προωθούνται και στο πεδίο της απομείωσης των "κόκκινων" δανείων. Ο λόγος για ένα αίτημα που μεταφέρθηκε από την πρώτη μέρα στο νέο οικονομικό επιτελείο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, αλλά και κατά τις επαφές που έγιναν με τον επικεφαλής του SSM στην Αθήνα. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. Ο αρμόδιος υφυπουργός χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργος Ζαββός, καταγράφει τα ανοικτά μέτωπα γιατί από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η "δράση".

Κλιμάκια των "θεσμών" θα καταγράψουν την κατάσταση στον εξωδικαστικό, στον νέο ν. Κατσέλη, αλλά και την πορεία ανά τράπεζα ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η έλευση ξένων επενδυτών. Ήδη κλείδωσε "ραντεβού" του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασικό μέτοχο της Eurobank Prem Watsa.

Από πλευράς "θεσμών" βασικό μέλημα είναι η επιτάχυνση του σχεδίου του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs που τελεί προς έγκριση στην αρμόδια διεύθυνση της Επιτροπής (DG COMP). Θεωρείται πρωταρχικής σημασίας η προώθησή του (εν αντιθέσει με το σχέδιο της ΤτΕ που φέρεται να χάνει έδαφος, αν και ο κεντρικός τραπεζίτης προαναγγέλλει ότι θα προωθηθούν ταυτόχρονα) για την επιτυχία των στόχων περί μείωσης των NPLs και τόνωση κατά συνέπεια της ρευστότητας στην αγορά.

Παράλληλα ξεκινά και η διαπραγμάτευση για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο με τη συνολική αναμόρφωση του ν. Κατσέλη. Η δημιουργία του αρμόδιου υφυπουργείου στο ΥΠΟΙΚ που συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη διαδικασία.

3. Άμεσο ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει και το "μήνυμα" της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων στις αγορές. Το μεγάλο βήμα είναι να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Το σήμα δόθηκε και από την επιλογή του νέου αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, μετά το οποίο επισήμανε ότι "είναι ένα σύνθετο έργο, αλλά, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει προσωπικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα". Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς έχει άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και βαθιά γνώση της δομής του υπουργείου από την θέση της Γενικής Γραμματέως που κατείχε επί σειρά κυβερνήσεων. Το πρώτο βήμα θα είναι η έκδοση της ΚΥΑ για το καζίνο που θεωρείται ότι θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ.

4. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για το νοικοκύρεμα της μεγάλης πληγής που έχει ανοίξει στα οικονομικά της ΔΕΗ. Προχωρά ταχύτατα η πλήρης καταγραφή των δεδομένων γύρω από την εταιρεία, ώστε να προσαρμοσθεί, αν χρειαστεί, και το σχέδιο της κυβέρνησης. Παράλληλα οριστικοποιείται το πακέτο άμεσων λύσεων για το ζήτημα σε συνεργασία με την Κομισιόν, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το "Υπερταμείο" και τους άλλους εμπλεκόμενους.

Οι προτεραιότητες των "αναπτυξιακών" υπουργείων

Η τόνωση των εσόδων, το "νοικοκύρεμα" των δαπανών και η ανάπτυξη προωθούνται με μία σειρά από άμεσες παρεμβάσεις. Περιλαμβάνονται στους "μπλε φακέλους" που παρέλαβε το υπουργικό συμβούλιο από τον πρωθυπουργό και εκτείνονται από την τόνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες έως την αλλαγή πλαισίου στις αδειοδοτήσεις και τις επενδύσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών προτεραιότητα πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο (Διαβάστε σχετικό θέμα στην σελίδα 7) δίδεται στη βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στην εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

Θεσπίζεται, επίσης, η σταδιακή καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B), αλλά και για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G), καθώς και η υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

Επίσης, προωθούνται μία σειρά από μετα-προγραμματικές εκκρεμότητες, όπως η αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ και ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της, αλλά και η βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (σε προσωπικό, εκπαίδευση, πόρους) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

Επίσης, επιταχύνεται η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (με στόχο να απομείνουν ανεξόφλητα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και η περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, να προαναγγέλλει την Παρασκευή την πλήρη άρση τους το ταχύτερο δυνατό, καθώς, όπως δήλωσε, δεν έχουν πια χρησιμότητα (σ.σ. αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα που φτάνει έως τα τέλη του έτους χωρίς να αποκλείουν μια πρώτη άμεση κίνηση χαλάρωσης μέσα στις επόμενες ημέρες).

Στο ΥΠΟΙΚ ανήκει και η αρμοδιότητα για την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για την προώθηση των ανοικτών τραπεζικών πεδίων μέσα και από τη διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Επενδύσεις και ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Οικονομίας θέτει ως έναν από τους πρώτους του στόχους τον απεγκλωβισμό και άλλων επενδύσεων πέραν του Ελληνικού. Προωθεί για τον σκοπό την εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και, όταν αυτές δεν τηρούνται, τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο υφυπουργού. Σχεδιάζεται άμεσα και η βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και η δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας προωθείται επίσης η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις καθώς και η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων.

Κομβικό ζήτημα είναι η επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων μέσα από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του νέου "πακέτου" για το 2021-2027. Επίσης προωθείται η θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και η επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text