Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Κρίσιμες αποφάσεις για τον ισολογισμό, καταπέλτης η PwC

Folli Follie: Κρίσιμες αποφάσεις για τον ισολογισμό, καταπέλτης η PwC

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Κρίσιμες αποφάσεις για τον ισολογισμό, καταπέλτης η PwC

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie Group με κύριο θέμα την έγκριση των αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων της επίμαχης χρήσης 2017, για τις οποίες εν συνεχεία θα ζητηθεί και η έγκριση των μετόχων σε έκτακτη ΓΣ, προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για μια συμφωνία εξυγίανσης.

Πρόκειται για την κατάληξη ενός πολύμηνου σίριαλ που συνοδεύτηκε από πληθώρα παραιτήσεων μελών της διοίκησης (του τέως CEO Αν. Φράγκου συμπεριλαμβανομένου) και μελών της Επιτροπής Ελέγχου, υπό το φως των ευρημάτων που έφερε στην επιφάνεια ο εποπτικός έλεγχος από την PwC.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του αποτελέσματος των ελέγχων της PwC, το πιστοποιητικό ελέγχου της PwC επί των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie Group που εκδόθηκε με αρνητική γνώμη, έφερε στην επιφάνεια σοβαρότατες παραλήψεις σε διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου της εταιρείας και πλήρη αδυναμία ελέγχου των συναλλαγών μεταξύ των συνδεδεμένων μερών (related parties), οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "χαοτικές”. Το κομμάτι της Ασίας, όπως όλα τα προηγούμενα πορίσματα έδειξαν, υπήρξε προβληματικό και ουσιαστικά δεν έγινε έλεγχος, ενώ για θυγατρικές (όπως η FF Thailand) δεν δόθηκε κανένα στοιχείο, άρα οι όποιες εγγραφές αμφισβητούνται.

Οι παρατηρήσεις, με βάση τις ίδιες πηγές, υπήρξαν εκτενέστατες και αναδεικνύουν μη δικαιολογημένες από τους ελεγκτές της PwC διαδρομές χρήματος μεταξύ της Folli Follie και θυγατρικών της, χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη διαδικασία, αλλά και την αξίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ του Δ. Κουτσολιούτσου από τη Folli Follie. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και επικεφαλής της FF Group Sourcing, της ασιατικής θυγατρικής όπου εντοπίστηκε το "πάρτι" παραποίησης στοιχείων που φούσκωναν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, ισχυρίζεται ότι κατά το παρελθόν είχε δανείσει σε βασική θυγατρική εταιρεία του ομίλου (η ασιατική holding FF Group Sourcing Ltd, ενώ γίνεται λόγος και για τη Links of London) ποσό 40 εκατ. ευρώ τα οποία και εμφανίζεται να διεκδικεί.

Μάλιστα, ο Δ. Κουτσολιούτσος, ιδρυτής και βασικός μέτοχος, επικαλείται ότι υπάρχει οφειλή τηε εταιρείας προς το πρόσωπό του έναντι μισθών που επί σειρά ετών είχαν καταβληθεί, αλλά ο ίδιος δεν είχε εισπράξει! Όπως προκύπτει, υπάρχει σχετική λογιστική εγγραφή στον αναμορφωμένο ισολογισμό, ωστόσο από τις παρατηρήσεις της PwC δεν κατέστη, σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατόν να επαληθευτούν οι συναλλαγές, ούτε προέκυψαν τεκμήρια (συμβάσεις κλπ) που να τις επιβεβαιώνουν.

Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από τις παρατηρήσεις της PwC προκύπτει πως έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, "αγνοούνται" ποσά 41 εκατ. ευρώ που βγήκαν το 2018 από το ταμείο της εταιρείας προς ανύπαρκτες ή πτωχευμένες θυγατρικές και για τα οποία δεν υπάρχουν τεκμήρια, δανειακές συμβάσεις ή άλλα έγγραφα που να δικαιολογούν την εκροή. Σημειωτέον πως δεν διευκρινίζεται από τους ελεγκτές εάν αυτό έγινε πριν ή μετά την αποκάλυψη (στις αρχές Μαΐου 2018) από το fund QCM του σκανδάλου. Επιπλέον, προκύπτει πως έχουν δοθεί σε διευθυντικά στελέχη (χωρίς να κατονομάζονται) δάνεια 11 εκατ. ευρώ τα οποία κρίνονται επισφαλή.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως για καιρό πληροφορίες που είχε μεταφέρει και το Capital.gr έκαναν λόγο για αμφισβητούμενες ροές κεφαλαίων προς "related parties” (διασυνδεδεμένα μέρη). Οι έλεγχοι εμφανίζονται να αναδεικνύουν και ζήτημα σε προγενέστερο χρόνο και με ένα έμβασμα 10 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Landocean Industrial Limited. Το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε δει το φως της δημοσιότητας καθώς το πόρισμα της ΕΛΤΕ είχε αναδείξει ζήτημα με δάνειο συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Landocean το οποίο χορηγήθηκε χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς επιτόκιο δανεισμού και χωρίς να προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό.

Ζήτημα going concern

Στο πιστοποιητικό της PwC αναφέρεται πως υπάρχει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητες τους (going concern). Η παρατήρηση αυτή εγείρει ζήτημα ορθής απεικόνισης της χρηματοοικονομικής εικόνας της FFG.

Όπως εξηγούν έμπειροι ορκωτοί ελεγκτές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της εταιρείας έπρεπε να έχουν αποτιμηθεί σε καθαρές ρευστοποιήσιμες αξίες, δηλαδή στα ποσά που θα εισπραχθούν ή που οφείλονται να πληρωθούν εάν οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από την υπάρχουσα περιουσία, κατά την ρευστοποίηση και το κλείσιμο της εταιρείας.

Ακίνητα και απαιτήσεις

Όλα αυτά θα αποτελέσουν μέρος των διαβουλεύσεων που θα εντατικοποιηθούν σύντομα με τους ομολογιούχους, επί της αρχής ενός σχεδίου εξυγίανσης και λειτουργικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την αίτηση υπαγωγής της στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν. 3588/2007 (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης).

Στους ομολογιούχους-πιστωτές της εταιρείας που αποτελούν επί του παρόντος τη μόνη ορατή διέξοδο σωτηρίας της εταιρείας, θα προταθεί να δεχθούν ως collateral τα ακίνητα της FFG και απαιτήσεις του ομίλου. Πρόκειται για ακίνητα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, το Μινιόν (για το οποίο υπάρχει ερώτημα κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί), οι κεντρικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Στέφανο, συμμετοχές (Planaco, οι δεσμευμένες μετοχές της Dufry, το σύνολο των μετοχών της Links of London, κ.α.).

Η ακίνητη περιουσία της εταιρείας έχει αποτιμηθεί από την Deloitte στα 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παραμένει δεσμευμένη από την "Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης".

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί με νέα πωλητήρια (εξετάζεται η πώληση της Links of London εάν μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον, ειδάλλως θα οδηγηθεί σε πτώχευση, αλλά της FF Cosmetics) να ενισχυθεί η ρευστότητα και με σημαντικές περικοπές να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text