Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αγώνας δρόμου για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις της Cosco τον Σεπτέμβριο

Αγώνας δρόμου για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις της Cosco τον Σεπτέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγώνας δρόμου για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις της Cosco τον Σεπτέμβριο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας ως ένα ακόμη παράδειγμα της αντιεπενδυτικής κουλτούρας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Από τις απορρίψεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων μέχρι τις εισηγήσεις της αρχαιολογίας να κηρυχθεί ο μισός Πειραιάς μνημείο, οι Κινέζοι της Cosco βρέθηκαν αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά παράλογα αλλά και ιδεολογικές εμμονές στην προσπάθειά τους να προωθήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα ύψους 612 εκατ. ευρώ.

Και βέβαια, η υπόθεση του master plan του ΟΛΠ αποτελεί ένα από τα κυριότερα επενδυτικά στοιχήματα της νέας κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε και ο νέος ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκης στόχος είναι να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τους υποψήφιους ξένους επενδυτές. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι ενστάσεις από πλευράς υπηρεσιών, να τηρηθεί η νομιμότητα και να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Εκτός όμως από το γενικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για restart σε σημαντικές επενδύσεις που είχαν κολλήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση του ΟΛΠ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το ξεπάγωμα των επενδύσεων στο λιμάνι να αποτελέσει τον καμβά για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και επίσκεψη του Κινέζου Πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ το φθινόπωρο. Στόχος λοιπόν είναι να υπάρξει άμεση επίλυση των θεμάτων ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν ξεκινήσει οι επενδύσεις, δίνοντας έτσι θετικό επενδυτικό σήμα προς το Πεκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Γ. Πλακιωτάκη με τη συμμετοχή του αν. Διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Αγ. Καρακώστα αλλά και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ Αθ. Λιάγκο .

Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει επανυποβολή του master plan εντός του πρώτου 15νθημέρου του Αυγούστου με στόχο να υπάρξουν εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco για τον ΟΛΠ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 612 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. είναι οι λεγόμενες υποχρεωτικές. Ωστόσο ο μέτοχος του ΟΛΠ αντιμετωπίζει τις επενδύσεις ως ενιαίες και αναγκαίες για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της δυναμικής του λιμανιού του Πειραιά.

Το master plan, της Cosco που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την McKinsey περιλαμβάνει έρα όπως η κατασκευή έως 4 ξενοδοχείων και ενός εμπορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας,, η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού, η κατασκευή car terminal,  το νέο κέντρο logistics στο χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ και η ενοποίησή του με το car terminal και η δημιουργία μουσείου στην πέτρινη αποθήκη.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text