Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μπουλντόζες τον Σεπτέμβριο για την επένδυση 300 εκατ. της Mytilineos (upd)

Μπουλντόζες τον Σεπτέμβριο για την επένδυση 300 εκατ. της Mytilineos (upd)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μπουλντόζες τον Σεπτέμβριο για την επένδυση 300 εκατ. της Mytilineos (upd)

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αγορά ενέργειας δεν περιορίζεται μόνο στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναζητώντας το βηματισμό της μετά τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές των τελευταίων ετών αλλά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον της εγχώριας και διεθνούς αγοράς ενέργειας. Ο κλάδος εμφανίζει σημαντικό δυναμικό επενδύσεων και ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η πρόθεση αρκετών εταιρειών να επανακάμψουν στις επενδύσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι ο άνθρακας καθίσταται αντιοικονομικός στο πλαίσιο της πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της δραματικής αύξησης του κόστους εκπομπών ρύπων.

Η αυλαία των επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ανοίγει λοιπόν τον Σεπτέμβριο καθώς η Mytilineos έκλεισε τη συμφωνία προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη νέα μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με την εταιρεία General Electric. Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826MW με αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H και θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, που σημαίνει ότι θα είναι η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης κατά την πρόσφατη τακτική ΓΣ των μετόχων, το νέο εργοστάσιο θα είναι το πιο οικονομικό και αποδοτικό στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης. Η έναρξη λειτουργίας της και η ένταξή της στην αγορά αναμένεται να γίνει το 2022. Το δε κόστος της επένδυσης θα είναι στα 300 εκατ. ευρώ δηλαδή πέντε φορές μικρότερο από τη μονάδα ισχύος 600MW που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν από το κατασκευαστικό τμήμα της Mytilineos που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται τέλος ότι στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου λειτουργούν ήδη δύο μονάδες: η μία ισχύος 444 MW (Protergia), καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον (334 MW). Επίσης, η Μυτιληναίος συμμετέχει με μερίδιο 65% στην Korinthos Power, με ισχύ 395,9 MW. Με τη νέα μονάδα, η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων της Μυτιληναίος θα ξεπεράσει το 1,8 GW.

Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ολοκληρώνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και με τη συνδρομή και εμπειρία του Τομέα Έργων EPC – METKA, ξεκινά το φθινόπωρο τις κατασκευαστικές εργασίες.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας  στον Αγ. Νικόλαο. Ο Τομέας Έργων EPC - METKA, έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες – κατά πάγια πρακτική της MYTILINEOS – θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η MYTILINEOS θα ξεπερνά τα 2000MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή "καθαρής" ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text