Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στροφή στα "πράσινα" κτήρια από την Εθνική Πανγαία

Στροφή στα "πράσινα" κτήρια από την Εθνική Πανγαία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στροφή στα "πράσινα" κτήρια από την Εθνική Πανγαία

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Πανγαία αποτελεί η δανειοδότηση της ΑΕΕΑΠ με 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD), η οποία παραμένει, διαρκώς, προσηλωμένη στη χρηματοδότηση projects, σε όλη την Ευρώπη, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το ποσό αυτό, σε συνδυασμό με το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, θα χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Πανγαία για την αποπληρωμή του πενταετούς ομολογιακού δανείου 238 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει από την Pimco το 2014. Με τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, ενώ ποσό 25 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση πράσινων επενδύσεων σε ακίνητα.

Η ανάπτυξη κτηρίων, βιοκλιματικών χαρακτηριστικών θα πληρούν το σύστημα αξιολόγησης GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), ένα είδος πιστοποιητικού βιωσιμότητας που θα φέρουν οι αναπτύξεις της Εθνική Πανγαία. Στρατηγική επιλογή της ΑΕΕΑΠ αποτελεί η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Άρη Καρυτινό να έχει αναφέρει, σε πρόσφατο συνέδριο για την αγορά ακινήτων, ότι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά την απόκτηση ενός ακινήτου.

"Δεν θα έχουν καμία τύχη κτήρια γραφείων που δεν θα είναι πράσινα ή δεν θα είναι δυνατό να περιγραφεί το συνολικό κόστος χρήσης στον ενοικιαστή" είχε, σημείωσε, στο ίδιο συνέδριο, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, το απόθεμα των καλής ποιότητας γραφειακών χώρων είναι περιορισμένο. Σύμφωνα με  πρόσφατη έκθεση της Cushman&Wakefield Proprius, στην Αθήνα υπάρχουν μόλις 65.000 τετραγωνικά μέτρα νέων γραφειακών χώρων που δρομολογούνται, με την Λεωφόρο Κηφισίας θα βρίσκεται σε δεύτερη θέση, από πλευράς ζήτησης, μετά το επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, κατά την έρευνα, η ποιότητα των γραφειακών χώρων αποτελεί έναν από τους παράγοντες με συνεχώς αυξανόμενη σημασία για τους χρήστες, ιδίως όσον αφορά στα εγχειρήματα μετεγκατάστασης.

Από την πλευρά της, η EBRD με στόχο την μετάβαση στην πράσινη οικονομία, έχει δεσμευτεί να αυξήσει στο 40% του ετήσιου όγκου χρηματοδοτήσεων, τα δάνεια για πράσινες επενδύσεις.

Επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ

Από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα, η Εθνική Πανγαία, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο με αξία άνω των 2 δισ. ευρώ, έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ από τις αρχές της χρονιάς. Στα πλέον, πρόσφατα deals ανήκουν η απόκτηση του 60% των τουριστικών συγκροτημάτων Aphrodite Hills και Αphrodite Springs στην Κύπρο, που αποτελεί συναλλαγή ύψους 31,8 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά Του Hilton Cyprus, έναντι 54,9 εκατ. ευρώ, του εξ ολοκλήρου μισθωμένου κτηρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 54 χιλ. τ.μ. στη Σόφια (City Tower), που έχει αναπτύξει η ΤΕΡΝΑ, με τη συναλλαγή να είναι αξίας 40,6 εκατ. ευρώ και του χαρτοφυλακίου ακινήτων της τράπεζας Κύπρου προς 141,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text