Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΙΤΑΝ: Τέσσερα σενάρια για τη δημόσια πρόταση

ΤΙΤΑΝ: Τέσσερα σενάρια για τη δημόσια πρόταση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΙΤΑΝ: Τέσσερα σενάρια για τη δημόσια πρόταση

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη της δημόσιας πρότασης, η προθεσμία της οποίας εκπνέει 17 Ιουλίου. Τα «πονταρίσματα» των «γρήγορων» και τα ρίσκα που αναλαμβάνουν όσοι δεν μετατρέψουν τις κοινές και προνομιούχες μετοχές τους.

Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει για τους μετόχους της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ η προθεσμία αποδοχής της δημόσιας πρότασης που έχει υποβληθεί, έτσι ώστε:

α) Η έδρα της εισηγμένης (προφανώς, όχι οι μονάδες της) να μεταφερθεί από την Ελλάδα στο Βέλγιο.

β) Οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της ΤΙΤΑΝ να μετατραπούν σε τίτλους της Titan Cement International (TCI) οι οποίες θα διαπραγματεύονται παράλληλα στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών, των Παρισίων και της Αθήνας.

Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ θεωρεί τη μεταφορά της έδρας ως ζωτικής σημασίας σε μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου ο Όμιλος να έχει ευχερέστερη και φτηνότερη πρόσβαση σε τράπεζες και κεφαλαιαγορές.

Στις 4 Ιουλίου το Euro2day.gr είχε αναρτήσει δημοσίευμα με τίτλο  ΤΙΤΑΝ: Η δημόσια πρόταση, τα σενάρια και οι κίνδυνοι. Σήμερα, προσπαθεί να εντοπίσει τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τους επενδυτές που θα αποδεχτούν, ή δεν θα αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση, παραθέτοντας τέσσερα σενάρια.

Σενάριο πρώτο: Είτε στις κοινές, είτε στις προνομιούχες μετοχές μετατρέπεται ποσοστό χαμηλότερο από το 75% των τίτλων, οπότε η δημόσια πρόταση απορρίπτεται και τα πράγματα συνεχίζονται όπως είναι σήμερα, ή… περίπου όπως είναι σήμερα.

Και αυτό, γιατί ενδεχομένως να μεγαλώσει το χάσμα τιμών μεταξύ των κοινών και των προνομιούχων μετοχών, με θύματα τους κατόχους των δεύτερων. Θυμίζουμε ότι πριν έρθει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο μετατροπής των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, υπήρχε «παραδοσιακά» μια διαφορά 4-5 ευρώ μεταξύ τους, η οποία σήμερα είναι σχεδόν οριακή.

Πάντως, οι πιθανότητες επέλευσης του συγκεκριμένου σεναρίου είναι χαμηλές, με δεδομένα: Πρώτον ότι κατά την προηγούμενη (αποτυχημένη) δημόσια πρόταση είχε αιτηθεί να μετατραπεί σε τίτλους της TCI  πάνω από το 90% των προνομιούχων και γύρω στο 87% των κοινών μετοχών. β) Στο ποσοστό που ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη του Ομίλου, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τουλάχιστον ένα επιπλέον 6,02% (ίδιες μετοχές) και ένα 6,29% (κάτοχος η FMR LLC που συνέχισε να αγοράζει και τους τελευταίους μήνες).

Σενάριο δεύτερο: Το ποσοστό μετατροπής υπερβαίνει το 90% τόσο στις κοινές, όσο και στις προνομιούχες μετοχές. Όσοι επενδυτές δεν θα έχουν μετατρέψει τους τίτλους τους, θα κληθούν να επιλέξουν: Είτε να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους της TCI, είτε να λάβουν 19,64 ευρώ για κάθε κοινή και 18,98 ευρώ για κάθε προνομιούχο μετοχή που θα διαθέσουν.

Μπορεί να εκτιμήσει κάποιος πως όσοι μέτοχοι ρευστοποιήσουν θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδος σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση των τίτλων στο ταμπλό του ΧΑ. Υπάρχει ωστόσο μια «λεπτομέρεια». Η είσπραξη των χρημάτων θα γίνει με μια (απροσδιόριστη χρονικά, λόγω διαδικασίας) καθυστέρηση, οπότε κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα είναι «εγκλωβισμένοι». Αν δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι, η τιμή της μετοχής ανεβεί σημαντικά (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος και πριν το γενικότερο ανοδικό ράλι του ΧΑ βρισκόταν πάνω από τα 20 ευρώ), τότε ο επενδυτής που δεν μετέτρεψε και ρευστοποίησε πολύ πιθανόν να βγει χαμένος και όχι κερδισμένος.

Σενάριο τρίτο: Στις κοινές μετοχές το ποσοστό μετατροπής κυμαίνεται τελικά μεταξύ 75% και 90% (έστω στο 85%) και στις προνομιούχες υπερβαίνει το 90%. Τότε οι προνομιούχοι που δεν μετέτρεψαν θα έχουν το δικαίωμα επιλογής όπως και παραπάνω: Είτε να μετατρέψουν στη συνέχεια είτε να πουλήσουν τις μετοχές τους, με όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προαναφέραμε.

Ωστόσο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τους κοινούς μετόχους που δεν μετέτρεψαν. Στο ταμπλό του ΧΑ θα διαπραγματεύονται τόσο η TCI, όσο και η σημερινή ΤΙΤΑΝ, με τη διαφορά όμως ότι η μετοχή της ΤΙΤΑΝ θα διακρίνεται από περιορισμένη εμπορευσιμότητα, οπότε είναι πολύ πιθανό να διαπραγματεύεται με discount έναντι της TCI, όπως παλαιότερα η προνομιούχος έναντι της κοινής. Επιπλέον, επειδή οι όποιες πιθανές εξαγορές-επεκτάσεις θα γίνονται μέσω της TCI, οι μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν πιθανά μελλοντικά οφέλη από αυτές.

Σενάριο τέταρτο: Τόσο στις κοινές όσο και στις προνομιούχες μετοχές το ποσοστό μετατροπής κυμανθεί μεταξύ 75% και 90%. Θα ισχύσει ό,τι και παραπάνω με τον πιθανό κίνδυνο της χαμηλής εμπορευσιμότητας και του discount έναντι της TCI να αφορά πλέον και τους προνομιούχους μετόχους της ΤΙΤΑΝ που δεν θα μετατρέψουν.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text