Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Απάντηση» Τουρκίας σε Ε.Ε. με τέταρτο πλοίο

«Απάντηση» Τουρκίας σε Ε.Ε. με τέταρτο πλοίο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Απάντηση» Τουρκίας σε Ε.Ε. με τέταρτο πλοίο

Με την αποστολή ακόμη ενός πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις», απαντά η Αγκυρα στα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκλίνουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι, μετά τις 15 Αυγούστου, το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να εξέλθει των Δαρδανελλίων και να κινηθεί νότια, προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιβεβαίωση ήλθε πρακτικά χθες από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που λάβετε μια απόφαση εναντίον της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας. Εκεί έχουμε τρία σκάφη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε και το τέταρτο σκάφος μας. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Αλλά ενόσω δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς εκεί θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου από τα Σκόπια, όπου βρισκόταν χθες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Βόρεια Μακεδονία.

Το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», πρακτικά σχεδόν πανομοιότυπο με το «Μπαρμπαρός» που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στα νότια της Κύπρου, θα πλέει έως τις 15 Αυγούστου, όπως επισήμανε ήδη από την περασμένη Κυριακή η «Κ», στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Αυγούστου και έπειτα πολλά σενάρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» είχε αποκαλύψει, ήδη από τις 29 Απριλίου, ότι η Αγκυρα σχεδίαζε την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήτοι έως και 70 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Είναι απολύτως σαφές ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι τα μέτρα της Ε.Ε. οφείλονται στη στάση της Λευκωσίας και δεν αποκλείεται να στείλουν το «Ορούτς Ρέις» σε ακόμα μία περιοχή της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Ωστόσο, στην Αθήνα υπάρχει προετοιμασία και για πιθανή διάχυση της κρίσης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για την Αγκυρα ο 28ος μεσημβρινός, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο περίπου στη μέση, αποτελεί το δυτικό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που, βεβαίως, δεν προβλέπουν κάποια επήρεια για το Καστελλόριζο.

Το πνεύμα των τουρκικών σχεδιασμών διαπνέει και την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα τις αυξήσει», τονίζεται, χαρακτηριστικά, από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Χθες, επίσης, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώσει σχετικά και τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες το πρωί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για τις επαφές του κ. Δένδια στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση και τους στόχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text