Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Πάγωσε» η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 20 δισ. δολ. στην Τουρκία

«Πάγωσε» η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 20 δισ. δολ. στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Πάγωσε» η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 20 δισ. δολ. στην Τουρκία

Η  αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων στην Τουρκία καθυστερεί, καθώς οι τραπεζίτες είτε απορρίπτουν είτε αναβάλουν την εφαρμογή των σχεδίων που συζητούνται εδώ και τρεις μήνες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Βάσει μαρτυριών από τραπεζίτες, υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη και συμβούλους, προκύπτει πως δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις τράπεζες και σε εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, των ακινήτων και της ενέργειας, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν συνολικά δάνεια της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας και της κρίσης στην οικονομία. «Ολα έχουν “παγώσει”», δηλώνει ανώνυμα στο Reuters ένας τραπεζίτης που συμμετέχει στις συνομιλίες ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στις εταιρείες και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Η κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής και προσβλέπουν στην έλευση του νέου έτους», προσθέτει ο ίδιος.

Βασικό εμπόδιο στην καθυστέρηση αυτή ήταν η άρνηση των εταιρειών και των πιστωτών τους να λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση των δανείων, εν μέρει διότι ελπίζουν πως θα ανακάμψει η οικονομία και θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση τείνει, επίσης, η Αγκυρα, αποκαλύπτει το Reuters. Τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως θα απομακρύνονταν τα προβληματικά δάνεια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και θα τοποθετούνταν σε άλλα «οχήματα» προκειμένου να προχωρήσει ευκολότερα η αναδιάρθρωσή τους. Εντούτοις δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, πάντως, πως όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα εκπονήσει η Τουρκία ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του ζητήματος των προβληματικών δανείων, τόσο πιο εύκολα θα επανέλθει η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής σε τροχιά ανάπτυξης. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε στο Reuters πως οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια λύση, αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης. «Είναι σημαντικό να δοθεί μια οριστική λύση ώστε να αποκατασταθεί η ροή πίστωσης στην οικονομία». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο είχαν φθάσει τα 15 δισ. τουρκικές λίρες ή 2,63 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Μερίδα ειδημόνων, ωστόσο, υπολογίζει πως μπορεί να προσεγγίζουν τα 10 δισ. δολάρια. Ενα πρόβλημα στην αναδιάρθρωση των δανείων των κατασκευαστικών είναι πως προκύπτουν διαφωνίες για την αξία των ημιτελών ή κενών συγκροτημάτων σε όλη τη χώρα. Κατά συνέπεια, οι κατασκευαστικές και οι τράπεζες διστάζουν να διαθέσουν προς πώληση τα ακίνητα αυτά, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα στη χώρα. Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει υποβαθμιστεί ενώ προβλέπεται ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text