Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι ρωτάει η DG Comp τους ανταγωνιστές του Νηρέα και της Σελόντα;

Τι ρωτάει η DG Comp τους ανταγωνιστές του Νηρέα και της Σελόντα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι ρωτάει η DG Comp τους ανταγωνιστές του Νηρέα και της Σελόντα;

Πότε  θα ολοκληρωθεί  η πώληση  των assets και ποιοι είναι ενδιαφερόμενοι

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση των assets του Νηρέα και της  Σελόντα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί  λέει αξιόπιστη  πηγή και υλοποιείται  μετά από απαίτηση της Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μη δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου καθώς  οι δύο εταιρείες ελέγχουν το 80% της εγχώριας αγοράς  ιχθυοκαλλιεργειών.

Η DG  Comp έθεσε ως προϋπόθεση την πώληση  μονάδων για να εγκριθεί η εξαγορά των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Mubadala .

Στη λίστα των ενδιαφερόμενων για την αγορά των assets είναι  ο καναδικός όμιλος Cooke inc που δραστηριοποιείται στο σολομό με παρουσία  στην Ισπανία  καθώς  έχει αποκτήσει  μονάδες τσιπούρας  και  λαβρακίου.

Στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι ο επιχειρηματίας Λυκιαρδόπουλος  που  έχει αγοράσει  μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών της  εταιρείας Μπιτσάκος,  ο οποίος  να σημειωθεί βρίσκεται σε  συνεργασία με τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου.

Ακόμη  συμμετέχει  στη διαδικασία  και ένα  επενδυτικό  κεφάλαιο από το Ντουμπάι.

Η  Γενική  Διεύθυνση  Ανταγωνισμού  έχει  επιβάλλει την παραχώρηση   εκκολαπτηρίων των δύο εταιρειών που παράγουν 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, ιχθυοτροφείων δυναμικότητας 10.000 τόνων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας, καθώς και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των δύο εταιρειών.

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν θα δώσουν  τη δυνατότητα  στους αγοραστές να αποκτήσουν άμεσα λειτουργικές μονάδες  με σκοπό  να λειτουργεί  ο ανταγωνισμός στον κλάδο.

Η πώληση των μονάδων θα ανοίξει  το δρόμο  για την εξαγορά του Νηρέα  και  της Σελόντα  στο  αμερικανικό  Fund Amera το οποίο σήμερα ελέγχει  την «Ανδρομέδα».

Στο σχήμα συμμετέχει  και το  Fund Mubadala που έχει  μέτοχο την  κυβέρνηση  του Αμπού Ντάμπι και  χαρτοφυλάκιο 127 δις.  δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το Mubadala πιθανόν να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο  στην εξαγορά  και  να διαφοροποιήσει την αρχική συμφωνία.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι η DG Comp βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με αρκετές διοικήσεις εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών  με σκοπό να  έχει  και τις δικές  τους απόψεις, αναζητώντας  στην  ουσία  ότι η πώληση των assets  θα  δημιουργούν υγιή  ανταγωνισμό.

Η επικοινωνία  γίνεται  με την αποστολή  ερωτηματολογίου και  οι διοικήσεις των εταιρειών  κλήθηκαν  να απαντήσουν.

Οι ερωτήσεις  περιγράφουν  το νέο  τοπίο στην εγχώρια  αγορά  των  ιχθυοκαλλιεργειών.

Αρκετές διοικήσεις υποστηρίζουν  ότι ο Νηρέας και η Σελόντα  πωλούν κάτω του κόστους αφού προσφέρουν την τσιπούρα  και το λαβράκι  στους προμηθευτές σε τιμές από 50 έως 70 λεπτά  του ευρώ  χαμηλότερα του πραγματικού κόστους  δημιουργώντας αθέμιτες  πρακτικές στην αγορά.

Στέλεχος  εταιρείας  λέει στο bankingnews ότι πρέπει  να ολοκληρωθεί  το συντομότερο  δυνατό η πώληση  των assets για να επανέλθει  ο κλάδος στην  κανονικότητα  διότι  οι υγιείς επιχειρήσεις πληρώνουν το κόστος των καθυστερήσεων.

Το ίδιο εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς  του Νηρέα  και της Σελόντα  θα  διαφοροποιήσει  την στάση των τραπεζών απέναντι τους  που σήμερα το ενδιαφέρον τους στρέφεται προς τις δύο εταιρείες  λόγω  του υψηλού δανεισμού τους.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text