Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Η στρατηγική για την ψηφιακή διασύνδεση των δημόσιων φορέων

Η στρατηγική για την ψηφιακή διασύνδεση των δημόσιων φορέων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η στρατηγική για την ψηφιακή διασύνδεση των δημόσιων φορέων

Τον σύγχρονο άθλο του Ηρακλή, να «μιλήσουν» τα υπουργεία μεταξύ τους ώστε να σταματήσει να γίνεται ο πολίτης «μπαλάκι» μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, θα επιχειρήσει να επιτύχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, φαίνεται να έρχεται με μη μηδενιστικές διαθέσεις σε ό,τι αφορά το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι αλλαγές και οι ανατροπές θα γίνουν, παραδέχονται καλά ενημερωμένες πηγές, αλλά εκεί όπου χρειάζεται.

Αναφορικά με τον άθλο του Ηρακλή, η πρώτη «γεύση» των προθέσεων δόθηκε με τον ορισμό του υπουργείου ως Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται κάτω από τον πρωθυπουργό και έχει οριζόντιες αρμοδιότητες. Επίσης, η αναδιοργάνωσή του με τη μεταφορά της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., επιβεβαιώνει ότι δεν θα είναι ένα υπουργείο «βιτρίνα». Σημειώνεται ότι η συνδιοίκηση των συγκεκριμένων φορέων ήταν ένα αίτημα των ανθρώπων της πληροφορικής του Δημοσίου από το 2000, αλλά όλες οι κυβερνήσεις δίσταζαν στη μεταβίβαση της «ιερής αγελάδας» του ΥΠΟΙΚ, της ΓΓΠΣ. Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι προαναφερόμενες αλλαγές. Στο πρώτο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα οργανώσει τις δομές της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα της παρέμβασης του υπουργείου σε διαδικασίες άλλων φορέων του Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη τη τάξει γραμματεία του υπουργείου, ονομάστηκε Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο  Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε θέματα δημόσιας διοίκησης, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να αλλάζει τις διαδικασίες λειτουργίας άλλων δημοσίων φορέων, βελτιώνοντας την διαδικασία.

Απώτερος στόχος είναι η διαλειτουργικότητα. Η ανταλλαγή δηλαδή πληροφοριών (εγγράφων κ.λπ.) μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και η απαλλαγή του πολίτη από τον άχαρο ρόλο του κλητήρα μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι διεπαφές μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να

ανταλλάσσουν πληροφορίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, το πολυνομοσχέδιο θα επιφέρει άλλη μια σημαντική αλλαγή.

Θα καταστήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνδιαχειριστή όλων των δεδομένων του Δημοσίου. «Η αίσθηση της αποκλειστικής ιδιοκτησίας των δεδομένων σε πολλές υπηρεσίες πρέπει να ανατραπεί», αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. Αυτό ώς ένα βαθμό γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της ΓΓΠΣ στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στους Η/Υ της ΓΓΠΣ λειτουργούν πολλαπλά πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα (G-cloud).

Με το πολυνομοσχέδιο, όμως, θα γίνει ένα βήμα παραπάνω, επιτρέποντας τη λογική πρόσβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα δεδομένα άλλων υπουργείων. Ετσι θα μπορεί να ορίζει το είδος και το εύρος της πληροφορίας που απαιτείται να ανταλλαγεί, έτσι ώστε να λειτουργεί εύρυθμα η κρατική μηχανή. Για παράδειγμα, κατά τον ορισμό ενός μέλους σε μια θέση ευθύνης, δεν απαιτείται η προσκόμιση του ποινικού του μητρώου ως είθισται σήμερα, αλλά η πληροφορία ότι βάσει του ποινικού του μητρώου, μπορεί να γίνει η τοποθέτηση ή όχι.

Αναφορικά με το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός δεν διακατέχεται από μηδενιστικές τάσεις. Για παράδειγμα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τη λήξη της θητείας της. Οι όποιες αλλαγές θα εξαρτηθούν από την εκούσια αποχώρηση μελών (π.χ. η

αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Αγγ. Σγώρα που αναμένεται να αναλάβει θέση πανεπιστημιακού) ή από την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται, σχετικά με την προσφυγή του πρώην προέδρου της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη, κατά των αποφάσεων που όρισε την παρούσα ΕΕΤΤ.

Επίσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου, κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει άμεσα προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που είχε ετοιμάσει ο πρώην ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας. Ωστόσο, θα επανεξεταστούν τα μεγάλα έργα των

ευρυζωνικών τα οποία ούτως ή άλλως δεν είχαν προκηρυχθεί.

Σχετικά με τα πολλά και «εμβληματικά» έργα πληροφορικής, πηγές προσκείμενες στη νέα ηγεσία του υπουργείου, αναφέρουν ότι θα επαναξιολογηθούν χωρίς πρόθεση μηδενισμού της κατάστασης. «Αλλωστε, όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια», είπε στέλεχος του υπουργείου. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εξετάζονται «πιθανές βελτιώσεις, ενώ ασφαλώς υπάρχουν και έργα για τα οποία αποφαίνεται ή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη».

Πρώτο έργο, η λειτουργία του «112»

Για το θέμα του διαγωνισμού των νέων ταυτοτήτων η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρεί αποστάσεις, θεωρώντας ότι είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν νοείται σύγχρονη ταυτότητα χωρίς το ευρωπαϊκό ψηφιακό πρότυπο eIDAS και με χρήση ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Κατά συνέπεια, ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση και την επαναπροκήρυξη του έργου.

Σχετικά με τα ΕΛΤΑ, η νέα κυβέρνηση εκτιμά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης να διογκωθεί, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης που ορίστηκε από το υπερταμείο να λύσει το πρόβλημα. Στόχος ήταν να αφήσει τις δύσκολες αποφάσεις να τις λάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης, οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν άμεσα. Διέξοδος στο πρόβλημα θεωρείται το γνωστό σχέδιο της PwC, που είχε παρουσιαστεί στο τέλος του 2018.

Ακόμη, πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα «112», αρχικά με τη μετάδοση συστημάτων SMS και στη συνέχεια στην πλήρη του έκταση, μέσω της υπηρεσίας εκπομπής κυψέλης (CBS). Αυτό θα είναι το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί, με στόχο να αποτραπούν τραγωδίες σε πιθανές φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, η υπηρεσία του «112» μέσω SMS θα μπορούσε να είχε τεθεί πολύ νωρίτερα σε λειτουργία, ενώ ευθύνες υπάρχουν και στην ΕΕΤΤ σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος CBS.

Η ΕΕΤΤ, οχυρωμένη πίσω από μια τυπολατρική γραφειοκρατία, δεν απέστειλε επιστολή στην Apple, προκειμένου η αμερικανική εταιρεία να ρυθμίσει το υλικο-λογισμικό των iPhone, ώστε τα κινητά της να γίνουν συμβατά με το νέο σύστημα «112». Σύμφωνα με τη δοκιμή που είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, το σύστημα λειτουργεί μόνο στο Android και φυσικά δεν θα λειτουργήσει ποτέ στα πρώτα κινητά τηλέφωνα (δεύτερης γενιάς).

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας –πιθανώς σε εγκαταστάσεις της οδού Κατεχάκη– το κέντρο αποστολής μηνυμάτων, ο μηχανισμός λειτουργίας, το κέντρο αποφάσεων κ.ά. που είναι ακόμη πιο δύσκολο έργο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text