Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει τώρα το ΔΝΤ

Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει τώρα το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει τώρα το ΔΝΤ

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ακόμα μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Για τέταρτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το τρέχον και το επόμενο έτος, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας με την επιβολή δασμών ή μια ανοργάνωτη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δυνητικά θα ανακόψουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Επιπλέον, θα αποδυναμώσουν τις επενδύσεις και θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των προμηθευτικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι οι πιέσεις προς την οικονομία εντάθηκαν και αναμένει φετινή ανάπτυξη 3,2% και 3,5% το 2020, το οποίο σημαίνει πτώση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας εν συγκρίσει με τις προβλέψεις του Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι στιγμής τόσο τα οικονομικά στοιχεία όσο και ο αναιμικός πληθωρισμός δείχνουν μια πιο μετριοπαθή δραστηριότητα από εκείνη που αναμενόταν, όπως προσθέτει ο διεθνής οργανισμός. Για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη είναι βελτιωμένη στο 1,6% το 2020, ενώ η φετινή έμεινε ως έχει, στο 1,3%.

Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν 2,6%, κατά τι καλύτερα από την πρότερη εκτίμηση, ενώ το 2020 δεν θα υπάρξει αλλαγή στο 1,9%. Η Κίνα θα αναπτυχθεί 6,2% φέτος και 6% του χρόνου, δηλαδή μια προς τα κάτω αναθεώρηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για κάθε χρονιά. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας χθες τόνισε πως θα χρειαστούν επίπονες προσπάθειες να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 5,5%-6% το 2019.

Το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί 0,9% στο 2,5% φέτος και το 2020 θα ανακάμψει στο 3,7%, το οποίο και πάλι είναι 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ. Κατά την ανώτατη οικονομολόγο του ΔΝΤ Τζίτα Γκοπινάθ, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια λεπτή ισορροπία, οπότε οι χώρες θα πρέπει να μην καταφεύγουν στην επιβολή δασμών ως εργαλείο αποκατάστασης των δυσαναλογιών στο διμερές εμπόριο ή επίλυσης διαφορών. «Ενας μείζων κίνδυνος που μπορεί να ασκήσει προς τα κάτω πιέσεις στην οικονομία είναι η πιθανή όξυνση στις εμπορικές σχέσεις και σε θέματα συναλλαγών στην τεχνολογία, η οποία μπορεί να παρεμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή των προϊόντων», υπογραμμίζει εν κατακλείδι η αξιωματούχος.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text