Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Είναι “προβληματική” η πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς;

Είναι “προβληματική” η πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Είναι “προβληματική” η πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς;

 

Είναι “προβληματική” η πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς;

Η αλήθεια είναι πως όλοι -και αν όχι όλοι, αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι- περιμέναμε, ή καλύτερα, είχαμε προετοιμαστεί για μία πιο θετική πορεία μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές του Ιουλίου. Πολλοί βέβαια θα υποστηρίξουν ότι, μετά την εντυπωσιακή άνοδο που ακολούθησε τις ευρωεκλογές, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει και τη νίκη του συντηρητικού κόμματος και στις βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, ετίθετο το θέμα της αυτοδυναμίας ή όχι , κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αναλύσουμε τη λογική της αγοράς. Και δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο. Η ουσία είναι ότι η πορεία της αγοράς είναι ικανοποιητική. Και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα (δείτε το διάγραμμα 1), παραμένει ανοδική, σε μία αξιοθαύμαστα σταθερά ανοδική γραμμή τάσης. Αυτό μας αρκεί.

Παράλληλα, παρατηρούμε ότι ακόμη και μετά την πτώση του διήμερου μετά τις βουλευτικές εκλογές (ο ΓΔ βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του την 9/7/2019, στις 840 μονάδες), η κίνηση της αγοράς είναι ελαφρά ανοδική, χωρίς κάποιο ορατό κίνδυνο υποχώρησης. Και αυτό μας αρκεί.

Η νέα κυβέρνηση δίνει καθημερινά δείγματα ότι επιθυμεί -και θα προσπαθήσει γι' αυτό- να ξεμπλοκάρει την ελληνική οικονομία από τα εμπόδια που προκαλούν τη διατήρηση της κίνησής της σε χαμηλά επίπεδα. Βεβαίως, μία οικονομία που βίωσε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της και που αδυνατεί να βρει το ρυθμό της, δεν είναι σε θέση να τεθεί άμεσα σε τροχιά ταχείας ανόδου. Θα απαιτηθεί χρόνος.

Το πρόβλημα βρίσκεται στις τράπεζες. Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, οι τράπεζες αδυνατούν να βελτιώσουν τις χορηγήσεις τους. Λέγεται ότι στο επόμενο έτος, μπορεί να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων ακόμη και κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως προς το παρόν, το μέσο υπόλοιπο χορηγήσεων δείχνει να υποχωρεί. Θα απαιτηθεί χρόνος για να βελτιωθούν οι ρυθμοί.

Σε επίπεδο χρηματιστηρίου, οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την αβεβαιότητα για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη νέα Κυβέρνηση. Στις προγραμματικές δηλώσεις, ουδέν αναφέρθηκε για το σημαντικό αυτό θέμα. Όσο το ζήτημα αυτό δεν ξεκαθαρίζει, η αγορά δε θα μπορεί να αποκτήσει τη δυναμική που, υπό άλλες συνθήκες, θα είχε αποκτήσει μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε.

Δείτε την πορεία του τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ) στο προηγούμενο 12μηνο (Διάγραμμα 2). Δείτε τη σύγκριση της πορείας του ΓΔ και του ΔΤΡ κατά το τελευταίο 12μηνο (Διάγραμμα 3). Παρατηρούμε ότι η πορεία του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να είναι σημαντικά καλύτερη από την πορεία του ΔΤΡ. Τέλος, δείτε τη σύγκριση της πορείας του ΓΔ και του ΔΤΡ κατά την περίοδο από τις Ευρωεκλογές έως και σήμερα (Διάγραμμα 4). Διαπιστώνουμε ότι η πορεία των δύο δεικτών καταλήγει να συγκλίνει.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι, προς το παρόν, δεν έχει παρατηρηθεί η είσοδος στην αγορά σημαντικού αριθμού νέων επενδυτών και κυρίως, νέων ξένων επενδυτών, οι οποίοι είναι αυτοί που θα φέρουν και τον όγκο των απαιτούμενων κεφαλαίων για να κινηθεί η αγορά μας μόνιμα ανοδικά.

Διατηρούμε την άποψη ότι, η αγορά βρίσκεται στην πρώτη φάση ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου. Τα όσα προβλήματα ή δισταγμοί εμφανίζονται προς το παρόν, δε μπορούν να ανατρέψουν τη φυσιολογική εξέλιξή του.

 

Διάγραμμα 1: Η πορεία του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) κατά το τελευταίο 12μηνο

Διάγραμμα 2: Η πορεία του δείκτη τραπεζών (ΔΤΡ) κατά το τελευταίο 12μηνο

Διάγραμμα 3: Σύγκριση πορείας ΓΔ - ΔΤΡ κατά το τελευταίο 12μηνο

Διάγραμμα 4: Σύγκριση πορείας ΓΔ - ΔΤΡ από την 27/5/2019 έως και 24/7/2019


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text