Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το report των... προγραμματικών και το +27,02% της ΔΕΗ

Το report των... προγραμματικών και το +27,02% της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το report των...  προγραμματικών και το +27,02% της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εκτός απροόπτου μέχρι αύριο αναμένεται να έχει γίνει γνωστή η επιλογή για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, με την απόφαση που θα ληφθεί τυπικά από το Υπερταμείο να ολοκληρώνει το πρώτο μπαράζ θετικών ειδήσεων γύρω από την εταιρεία που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Και εδώ έχει ενδιαφέρον ένα φαινομενικά παράδοξο: ενώ ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης κατηγορήθηκε ότι με τις δηλώσεις του υποτιμά την εταιρεία και τις προοπτικές της, εντούτοις οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού το Σάββατο αλλά και η εξειδίκευση του σχεδίου για τη διάσωση και εξυγίανση της εταιρείας τη Δευτέρα, προκάλεσε τη θετική αντίδραση της αγοράς τόσο σε επίπεδο ταμπλό όσο και σε επίπεδο αναλυτών.

Η αξία της μετοχής από τα 2,22 ευρώ της περασμένης Παρασκευής, βρέθηκε χθες στα 2,82 ευρώ μετά από τρεις συνεδριάσεις κατά τις οποίες έγραψε 6,76%, 15,61% και 2,92% αντίστοιχα. Και στις συνεδριάσεις αυτές ο τζίρος στη μετοχή ήταν υψηλός σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα: 5,091 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα, 8,17 εκατ. την Τρίτη και 8,95 εκατ. ευρώ χθες.

Σε επίπεδο αναλυτών είχαμε την Τρίτη την έκθεση της Axia Research η οποία σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, υπογράμμιζε ότι περιγράφουν μια αξιόπιστη πορεία για την αναβίωση της εταιρείας, με δύο επισημάνσεις: η πρώτη ως προς την εφαρμογή τους και η δεύτερη ως προς την περαιτέρω εξειδίκευση και διευκρίνιση κάποιων πτυχών.

Ceo

Εδώ λοιπόν για το επόμενο διάστημα σημασία για την πορεία της μετοχής θα παίξουν: πρώτον η επιλογή του προσώπου που θα κληθεί να εφαρμόσει τα σημαντικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν όπως το σχέδιο για την εθελούσια έξοδο που θα μειώσει προσωπικό και μισθολογικά κόστη, θα αξιοποιήσει τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τα τιμολόγια και τις άλλες εισροές (ΑΔΙ, ΥΚΩ) και θα διαπραγματευτεί με τις τράπεζες και θα φέρει σε πέρας το σχέδιο για την μεταφορά της κυριότητας των δικτύων.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή των προγραμματικών, μάλιστα, είναι ότι προσέφεραν ένα συγκεκριμένο πλάνο και μια νέα προοπτική για την εταιρεία. Αυτή ακριβώς η νέα διάσταση, εκτιμάται στην αγορά ότι έχει αλλάξει το κλίμα και ότι αρκετοί από τους μάνατζερ που έβλεπαν με σκεπτικισμό την εμπλοκή τους στο εγχείρημα ΔΕΗ, πλέον βλέπουν πιο ζεστά το project το οποίο άλλωστε με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν έχει αρκετή "μανατζερική” δουλειά και υψηλές απαιτήσεις.

Ως προς την ονοματολογία πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι χθες υπήρχε μια short list δύο υποψηφίων στους οποίους έχει καταλήξει η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μετά την επιστροφή Χατζηδάκη από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται για το East Med Gas Forum.

Εφαρμογή και εξειδίκευση

Βασικός πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι αφενός η πώληση μειοψηφικής συμμετοχής στη θυγατρική των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ και αφετέρου η εξομάλυνση των στόχων για μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν θετικά σημάδια ακόμη και από το συνδικαλιστικό μέτωπο, καθώς η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει μια τέτοια προοπτική υπό τον όρο ότι δε θα δοθεί πλειοψηφικό πακέτο και ότι ο έλεγχος του ΔΕΔΔΗΕ θα παραμείνει στη ΔΕΗ.

Το θετικό στην πρώτη αυτή ανεπίσημη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ είναι ότι εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει χωρίς τις "εξαλοσύνες” του παρελθόντος, αν και απομένει να φανεί στην πράξη εάν θα τηρήσει εποικοδομητική στάση για τη διάσωση της εταιρείας.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο του πλάνου της κυβέρνησης, δηλαδή η εξομάλυνση των μνημονιακών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο, με την έλευση των θεσμών. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια γενικότερη θετική προσέγγιση από πλευράς Κομισιόν που δείχνει πιο ανοιχτή και ευέλικτη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, γεγονός που καλλιεργεί θετικές προσδοκίες.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text