Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Newsphone: Γιατί από ιδιοκτήτης έγινε δανειστής στην ακτοπλοΐα

Newsphone: Γιατί από ιδιοκτήτης έγινε δανειστής στην ακτοπλοΐα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Newsphone: Γιατί από ιδιοκτήτης έγινε δανειστής στην ακτοπλοΐα

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το πλεονάζον ταμείο της εισηγμένης, οι φετινές προοπτικές, οι θετικές προσδοκίες από επίδικες απαιτήσεις και ο προβληματισμός για την επένδυση στην Τουρκία. Οι έκτακτες ζημίες «έφαγαν» το μέρισμα.

Στην εξασφάλιση μιας υψηλής ετήσιας απόδοσης ύψους 7,25% απέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Newsphone Ευστράτιος Απέργης τη φετινή αλλαγή στρατηγικής της εισηγμένης, που έλαβε χώρα στον τομέα της ακτοπλοΐας.

Ειδικότερα, η Νewsphone ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία Levante Ferries V, λαμβάνοντας το ποσό των 2,525 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά επενδύσει σ’ αυτή, δανείζοντας στη συνέχεια το ποσό αυτό με επιτόκιο 7,25% στη Levante Ferries III, με εγγύηση συγκεκριμένο πλοίο.

«Πολιτική της Levante Ferries V ήταν να μη διανέμει μερίσματα και έτσι θα απαιτείτο πιθανότατα πολύς χρόνος και ενδεχόμενο ρίσκο μέχρις ότου οι μέτοχοι της Νewsphone να αρχίσουν να απολαμβάνουν οφέλη από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή τους. Αντίθετα, με τη νέα μας επιλογή, αποκομίζουν οφέλη από φέτος, χωρίς να αναλαμβάνουν ουσιαστικό κίνδυνο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα στους άλλους τομείς δραστηριότητας της εισηγμένης εταιρείας, ο κ. Απέργης σημείωσε:

Στο μέτωπο των υπηρεσιών, η φετινή χρονιά κινείται περίπου στα περυσινά πλαίσια. Η δραστηριότητα των τηλεφωνικών υπηρεσιών συνεχίζει να περιορίζεται λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και αντίθετα το χαμένο έδαφος ανακτάται από την πώληση υπηρεσιών της εισηγμένης προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες (π.χ. ιστοσελίδα Vrisko.gr, εργασίες προβολής). Οι πελάτες αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν αυξητική τάση (10.500 πέρυσι, 12.000 σήμερα και πιθανόν 13 χιλ. έως το τέλος του έτους), με τον δείκτη διατηρησιμότητας αυτών να υπολογίζεται στο 85% με 87%.

Προβληματισμένη είναι η Νewsphone από την επένδυσή της σε αντίστοιχη δραστηριότητα στην Τουρκία (οικονομική κρίση, συναλλαγματική ισοτιμία) και έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της συγκεκριμένης τοποθέτησης.

Δικαστικές εξελίξεις-πλεονάζον ταμείο

Στις 31/12/2018 η Νewsphone διέθετε θετικό καθαρό ταμείο, καθώς σε επίπεδο μητρικής εταιρείας τα διαθέσιμά της (5,1 εκατ. ευρώ) υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεών (2,25 εκατ. ευρώ).

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της χρήσης (-1,56 εκατ. ευρώ προ φόρων) οφείλεται σε δύο έκτακτα κονδύλια: Το πρώτο (-870 χιλ. ευρώ) αφορά την απομείωση της συμμετοχής στην Τουρκία και το δεύτερο (1,229 εκατ. ευρώ) στο ότι η εισηγμένη τελικά κέρδισε (και εισέπραξε) δικαστικά ποσό από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο όμως υπολειπόταν από την αντίστοιχη λογιστικοποιημένη της απαίτηση.

Η ύπαρξη άλλωστε αρνητικού αποτελέσματος εμπόδισε την εταιρεία από το να διανείμει μέρισμα μέσα στο 2019, κάτι που είχε πράξει την προηγούμενη χρονιά.

Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει μια ακόμη σημαντική διεκδίκηση της Νewsphone (ύψους 12 εκατ. ευρώ) έναντι του ελληνικού δημοσίου. Η εισηγμένη αισιοδοξεί βάσιμα ότι θα κερδίσει την υπόθεση, καθώς έχουν προκύψει δύο θετικές γι’ αυτήν αποφάσεις του ΣτΕ που απευθύνονται στο Εφετείο, προκειμένου το τελευταίο να λάβει τις αποφάσεις του.

Το όποιο ποσό τελικά εισπραχθεί στο μέλλον θα έρθει να προστεθεί στο θετικό καθαρό ταμείο της Νewsphone, χωρίς ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας να έχει αποφασίσει το αν και σε ποιους επιχειρηματικούς τομείς θα το επενδύσει.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text