Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε δύο σύγχρονα κέντρα logistics επενδύει η Εθνική Πανγαία

Σε δύο σύγχρονα κέντρα logistics επενδύει η Εθνική Πανγαία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε δύο σύγχρονα κέντρα logistics επενδύει η Εθνική Πανγαία

Στην απόκτηση ενός νέου, υπό κατασκευήν συγκροτήματος σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη έχει ήδη προβεί σε προσύμφωνο με την εταιρεία κατασκευής της νέας εγκατάστασης για την πρώτη φάση της ανάπτυξης, με την οριστική συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού. Η εκτιμώμενη αξία του κτιρίου διαμορφώνεται στα 2,57 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο θα είναι επιφάνειας της τάξεως των 5.200 τ.μ., ενώ έχει ήδη μισθωθεί σε εμπορική επιχείρηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη δρομολογείται και η δεύτερη φάση ανάπτυξης του οικοπέδου, με την Πανγαία να έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει και σε αυτήν. Μόλις επιλυθούν κάποια ζητήματα γραφειοκρατίας και ληφθούν οι σχετικές άδειες, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι ότι το δεύτερο σκέλος θα αφορά την ανάπτυξη ενός κατά πολύ μεγαλύτερου ακινήτου logistics, συγκριτικά με εκείνο της πρώτης φάσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική επένδυση της Πανγαίας, καθώς είχε προηγηθεί ακόμη μία, επίσης στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου ένα χρόνο η εισηγμένη ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση ενός σύγχρονου συγκροτήματος logistics, συνολικής επιφάνειας 27.200 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξίες των εν λόγω ακινήτων υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά έχουν ξεκινήσει να ανακάμπτουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Inventio Consulting, οι τιμές πώλησης ακινήτων logistics έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με το κατώτατο σημείο στο οποίο βρέθηκαν στο τέλος του 2014, τη στιγμή μάλιστα, που παραμένουν 36,5% χαμηλότερα από το απόγειο της αγοράς το 2008. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου, αλλά και τις διψήφιες αποδόσεις που προσφέρονται, έχει κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Ετσι, έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι αναπτύξεις νέων ακινήτων, παρά το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να «πέσουν» στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, τόσο λόγω της κατασκευής ανάπτυξης διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο όσο και λόγω της ανάπτυξης ενός μεγάλου κέντρου logistics από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την Inventio, οι τιμές των ακινήτων logistics και των ενοικίων ξεκίνησαν να αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό από τις αρχές του 2017 και μετά, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε έλλειψη σύγχρονων χώρων αποθήκευσης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση για υπηρεσίες logistics μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί στο μέλλον, όχι μόνο λόγω της συνεχούς ενίσχυσης της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της σταθερής ανάπτυξης του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, που γεννά ανάγκες νέων αποθηκών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η πρόσφατη ετήσια έρευνα της Eurobank Property Services για το 2018, όπου επισημαίνεται ότι οι τιμές ενοικίασης ενός αποθηκευτικού χώρου σύγχρονων προδιαγραφών στην Αττική ξεκινούν πλέον από τα 3,25 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως και ανέρχονται έως 4 ευρώ/τ.μ., ενώ έχουν καταγραφεί και συναλλαγές σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Η δε τάση είναι ανοδική. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις έχουν αρχίσει πλέον να υποχωρούν, δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που έχει ενισχύσει τις αξίες. Παραμένουν βέβαια οι υψηλότερες σε σχέση με κάθε άλλη κατηγορία ακινήτου και οι υψηλότερες πανευρωπαϊκά. Ειδικότερα, στην Αττική, ένας μοντέρνος αποθηκευτικός χώρος προσφέρει στον κάτοχό του απόδοση που κυμαίνεται από 9,75% έως 10,25%. Για λιγότερο ποιοτικά ακίνητα σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, το επίπεδο της ετήσιας απόδοσης κινείται μεταξύ 11% και 12%

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text