Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζουν από την αρχή του έτους οι τράπεζες στις χορηγήσεις προς τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο που χαρακτηρίζει τις τελευταίες.

Τους πρώτους μήνες του έτους -όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- υπήρξε από την πλευρά των τραπεζών «υπερχαλάρωση» των πιστωτικών κριτηρίων στις χορηγήσεις, εξαιτίας της έντασης του μεταξύ τους (σ.σ. των τραπεζών) ανταγωνισμού, ο οποίος, μάλιστα, είναι ελαφρώς εντονότερος στις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΜμΕ: Δάνειο υπό όρους

Η πρόσβαση στα τραπεζικά γκισέ για τις μικρότερες επιχειρήσεις περνά, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές και επιβεβαιώνεται και στην Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα από τις χορηγήσεις που συγχρηματοδοτούνται ή καλύπτονται με εγγυήσεις κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΤΕΑΝ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

«Οι συγχρηματοδοτούμενες αυτού του τύπου πιστώσεις συμβάλλουν στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου που εμφανίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Κίνδυνος που κινείται πάνω από τον μέσο όρο», αναφέρει αρμόδια τραπεζική πηγή. Σε ό,τι αφορά το ύψος των δανείων που χορηγούνται στις μικρότερες επιχειρήσεις διαμορφώνεται κάτω από τις 250.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εκταμιεύσεις δανείων προς τις μικρότερες επιχειρήσεις «έτρεξαν» με ρυθμό 15,3% το 2018, έναντι μόλις 8% το 2017.

Μεγάλες: Επιμήκυνση και μείωση των spreads

Σε αντίθεση, η πρόσβαση των μεγάλων επιχειρήσεων για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι ευκολότερη και οι τράπεζες είναι πιο ανεκτικές όσον αφορά ορισμένους από τους όρους της δανειακής σύμβασης, όπως τα spreads και η χρονική διάρκεια αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αντίθετα με ό,τι ισχύει για τους όρους και τις προϋποθέσεις της τραπεζικής πίστης, οι τράπεζες περιόρισαν το περιθώριο το οποίο ενσωματώνουν στα δανειακά επιτόκια (έναντι του κόστους αναχρηματοδότησης των τραπεζών) για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε χορηγήσεις με κίνδυνο, ο οποίος εκτιμάται κοντά στον μέσο όρο, καθώς και σε εκείνες με αυξημένο κίνδυνο, περισσότερο από ό,τι το περιθώριο που ενσωματώνουν τα δανειακά επιτόκια για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής κατά το α' τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες επιμήκυναν τη διάρκεια των προσφερόμενων δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη η οποία δεν παρατηρήθηκε σε σχέση με τα δάνεια που έδωσαν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text