Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα παράδοξα των αποτιμήσεων και η περίπτωση της FG Europe – Πόσο βελτιώνει την αποτίμηση η RF Energy

Τα παράδοξα των αποτιμήσεων και η περίπτωση της FG Europe – Πόσο βελτιώνει την αποτίμηση η RF Energy

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα παράδοξα των αποτιμήσεων και η περίπτωση της FG Europe – Πόσο βελτιώνει την αποτίμηση η RF Energy

Του Γιώργου Κατίκα

Το ερώτημα επομένως που προκύπτει είναι πως μία διαφορά 9 εκατ. ευρώ δίνει μόνο βελτίωση στην τιμή 0,024 ευρώ ανά μετοχή και όχι 0,17 ευρώ

Με μόλις κατά 0,024 ευρώ ανά μετοχή προκύπτει από την έκθεση αποτίμησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι βελτιώνει την αποτίμηση της FG Europe η πώληση της RF Energy!

Υπενθυμίζεται πω ο αποτιμητής  (Επενδυτική Τράπεζα) είχε αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης και είχε βγάλει αξία 0,42 ευρώ ανά μετοχή και η δημόσια πρόταση έγινε με τίμημα 0,4920 ευρώ.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Επενδυτική Τράπεζα στις 4/7 και η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την εισηγμένη, αλλά αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης της Τράπεζας Πειραιώς, η συναλλαγή επηρεάζει θετικά την αποτίμηση με 0,024 ευρώ ανά μετοχή και επομένως η αξία διαμορφώνεται σε 0,4440 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο αποτιμητής προσδιόρισε σε 0,024 τη θετική επίπτωση που προέκυψε κατόπιν της γνωστοποίησης της συμφωνίας για την πώληση του 100% των θυγατρικών εταιρειών, ήτοι των ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ και ΥΔΡΟΫΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ της κατά 50% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία R.F. Energy και συνεπώς δεν υφίσταται καμία μεταβολή σχετικά με τον προσδιορισμό του προσφερόμενου τιμήματος.

Βάσει αποτίμησης η αξία της RF Energy ήταν στα 37 εκατ. ευρώ και ή 18,5 εκατ. ευρώ για το 50% που κατέχει η FG Europe.

Υπενθυμίζεται τελικά πως η RF Energy πουλήθηκε 55 εκατ. ευρώ άρα το 50% έχει αξία 27,5 εκατ. ευρώ ή 9 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την αποτίμηση.

Το ερώτημα επομένως που προκύπτει είναι πως μία διαφορά 9 εκατ. ευρώ δίνει μόνο βελτίωση στην τιμή 0,024 ευρώ ανά μετοχή;

Το Bankingnews στις 17 Ιουνίου έγραφε

Μείζον θέμα με τη δημόσια πρόταση της FG Europe δημιουργείται μετά τη ανακοίνωση της εισηγμένης η οποία γνωστοποίησε πως πούλησε την RF Energy (κατά 50% θυγατρική της) προς 55 εκατ. ευρώ την ώρα που ο αποτιμητής είχε δώσει «δίκαιη» τιμή 37 εκατ. ευρώ ή 18,5 εκατ. ευρώ για το 50% που ανήκει στην FG Europe.

Τίθεται λοιπόν ζήτημα βελτίωσης της δημόσιας πρότασης ή όχι;

Ο αποτιμητής είχε αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης και είχε βγάλει αξία 0,42 ευρώ ανά μετοχή και η δημόσια πρόταση έγινε με τίμημα 0,4920 ευρώ.

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται πως ο κ. Φειδάκης έδωσε premium, ωστόσο υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση η τιμή της μετοχής ήταν υψηλότερη και ήταν από τις ελάχιστες ή και η μοναδική περίπτωση όπου γίνεται δημόσια πρόταση σε τιμή χαμηλότερη από το προηγούμενο κλείσιμο.

Σε κάθε περίπτωση με την πώληση της RF Energy στα 55 εκατ. ευρώ προκύπτει αξία 27,5 εκατ. ευρώ και όχι 18,5 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης.

Η νέα αξία επομένως είναι κατά 48% υψηλότερη από την «δίκαιη» του αποτιμητή.

Βάσει λοιπόν του τιμήματος η νέα αξία της εισηγμένης θα πρέπει να είναι 0,5890 ευρώ και όχι 0,4920 ευρώ που δόθηκε ως τίμημα ή 0,42 ευρώ που έβγαλε η αποτίμηση.

Το Bankingnews έχει καυτηριάσει κάποια στοιχεία από τη μέθοδο αποτίμησης που χρησιμοποιούν οι αναλυτές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία δεν είναι η μόνη, εφαρμόστηκε «συντελεστής απομείωσης» 25% ή αλλιώς έκπτωση (discount) με την αιτιολογία της έλλειψης εμπορευσιμότητας της συμμετοχής στην RF Energy σε σχέση με τις εταιρείες του δείγματος.

Εκ του αποτελέσματος ωστόσο προκύπτει πως η υιοθέτηση ενός τόσο υψηλού discount είναι λάθος, επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες του Bankingnews, αφού η εταιρεία πουλήθηκε με υψηλότερο ακόμα και χωρίς την υιοθέτηση του discount τίμημα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε:

H εταιρεία R.F. ENERGY A.E., κατά 50% θυγατρική της F.G. EUROPE Α.Ε., ανακοινώνει ότι υπέγραψε στις 13/6/2019, με τις εταιρείες ELSEWEDY ELECTRIC TRIPOLI ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E, ELSEWEDY ELECTRIC ERMIONIDA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., ELSEWEDY ELECTRIC KILKIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. και ELSEWEDY ELECTRIC AIGIALΕIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., συμβάσεις πωλήσεως του συνόλου των μετοχών των κατά 100% θυγατρικών της εταιρειών, ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ Α.Ε, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ Α.Ε. και ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ Α.Ε, αντίστοιχα.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ.

Οι ως άνω συμφωνίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 28/06/2019 και τελούν υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης παρομοίων συναλλαγών.

Κατά τα συμφωνηθέντα προβλέπεται ότι η RF ENERGY A.E. θα διατηρήσει τη διοίκηση και διαχείριση των παγίων των ως άνω εταιρειών.

Οι αγοράστριες εταιρείες είναι 100% θυγατρικές της Κυπριακής εταιρείας EL.E ENERGY LIMITED η οποία με την σειρά της είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Καϊρου Αιγυπτιακής εταιρείας ELSEWEDY ELECTRIC S.A.E.

Η αποτίμηση της RF Energy αφορούσε τις θυγατρικές ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ και ΥΔΡΟΥΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ, ήτοι ακριβώς ό,τι πουλήθηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δημόσια πρόταση ήταν πετυχημένη από την ημέρα της ανακοίνωσης αφού ελεγχόταν ήδη ποσοστό άνω του 90%.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text