Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η αφύπνιση της αγοράς στεγαστικών δανείων

Η αφύπνιση της αγοράς στεγαστικών δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αφύπνιση της αγοράς στεγαστικών δανείων

Με ετήσιο ρυθμό που προσεγγίζει περίπου το 35% αναπτύσσεται η αγορά των στεγαστικών δανείων την τελευταία τριετία, η οποία αφυπνίζεται σταδιακά ύστερα από μακρά περίοδο απραξίας.

Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και η άνοδος των ενοικίων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες για την απόκτηση κατοικίας από νέα νοικοκυριά που έχει συσσωρεύσει η περίοδος της κρίσης, είναι οι βασικές αιτίες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, κινητοποιούν το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού, η οποία είχε στην κυριολεξία «παγώσει» τα χρόνια κορύφωσης της κρίσης.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Τράπεζα Πειραιώς, Γιάννης Γραμματικός, η αγορά των στεγαστικών δανείων αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ το 2020 από 500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος, συνεχίζοντας με αυξητικό ρυθμό της τάξης του 40% την άνοδο που καταγράφεται ήδη σε σχέση με το 2018, που έκλεισε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ. Αν και τα μεγέθη αυτά σε τίποτα δεν θυμίζουν την εποχή της έκρηξης του real estate, όταν η αγορά των στεγαστικών δανείων κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι μηνιαίες εκταμιεύσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τα ετήσια επίπεδα του σημερινού δανεισμού, δημιουργούν εντούτοις αισιοδοξία για την επανάκαμψη της ζήτησης και μάλιστα με ορθολογικό τρόπο χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος.

Να σημειωθεί ότι η απουσία των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 69.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, μόλις το 15% αποκτήθηκε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Σημαντικό μέρος των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων χρηματοδοτήθηκε μέσω του αποθησαυρισμού των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ένα επίσης σημαντικό τμήμα ήταν από ξένα κεφάλαια για την απόκτηση της «χρυσής βίζας».

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, η μέση αξία του ακινήτου που αποκτάται μέσω τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνεται κοντά στις 120.000 ευρώ από 160.000 ευρώ που ήταν πριν από την κρίση, και το μέσο δάνειο διαμορφώνεται στις 70.000 ευρώ από 120.000 ευρώ στο παρελθόν. Η μείωση που καταγράφεται στο μέσο δάνειο δεν είναι μόνο συνέπεια της υποχώρησης των αξιών των ακινήτων και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οφείλεται στη συντηρητικότερη πολιτική όχι μόνο των τραπεζών, αλλά κυρίως των ίδιων των δανειοληπτών που επιλέγουν να δανείζονται έως εκεί που φθάνουν οι δυνατότητές τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δανείζουν στη βάση του υπεύθυνου δανεισμού και τα νέα στεγαστικά που δίνονται καλύπτουν το 60%-70% κατ’ ανώτατο όριο την αξία του ακινήτου σε αντίθεση με το παρελθόν που έφθαναν ακόμη και το 120% της αξίας του, ενώ το υπόλοιπο καλύπτει ο ίδιος ο δανειολήπτης.

Η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά κυρίως δάνεια για την αγορά κατοικίας, αλλά σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, αυξητική είναι η ζήτηση και για επισκευαστικά δάνεια που αποτελούν το 15% των νέων εκταμιεύσεων. Η τάση αυτή αποδίδεται στο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών για την ενοικίαση του ακινήτου τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb, η HomeAway κ.ά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text