Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τρεις προϋποθέσεις «ξεκλειδώνουν» την αναβάθμιση της Ελλάδας

Τρεις προϋποθέσεις «ξεκλειδώνουν» την αναβάθμιση της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις προϋποθέσεις «ξεκλειδώνουν» την αναβάθμιση της Ελλάδας

Ολο και πιο έντονες είναι οι προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, στρώνοντας το έδαφος για ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πλέον πολύ πιθανό μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αυτές τις προσδοκίες ενίσχυσαν και οι νέες εκθέσεις από τη Moody’s και τη Citigroup καθώς και η νέα βελτίωση των ελληνικών ομολόγων με τις αποδόσεις χθες να σημειώνουν νέο ιστορικό χαμηλό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,97%, ενώ του 5ετούς κινήθηκε κάτω του 1% για πρώτη φορά στην Ιστορία και διαμορφώθηκε στο 0,99%, λαμβάνοντας ώθηση από το γενικότερο κλίμα ευφορίας που κυριάρχησε στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης μετά το «σήμα» Ντράγκι για QΕ και μείωση επιτοκίων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την επόμενη Παρασκευή αναμένεται η νέα αξιολόγηση της Fitch, η οποία, όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, περίμενε λεπτομέρειες για τη φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης (οι οποίες και δόθηκαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο) προκειμένου να προχωρήσει στις αποφάσεις της γύρω από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στις 23 Αυγούστου ακολουθεί η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία σε νέα έκθεσή της χθες υπογράμμισε εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να την οδηγήσουν στο να αναβαθμίσει τη χώρα.

Oπως σημείωσε ο οίκος, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται από το υψηλό επίπεδο χρέους (181,1% του ΑΕΠ το 2018) το οποίο είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί, τις μέτριες οικονομικές προοπτικές και το ακόμη αδύναμο τραπεζικό σύστημα όπου τα NPEs, αν και μειώνονται, παραμένουν υψηλά. Αντίθετα, τα δυνατά σημεία για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιλαμβάνουν τον σχετικά πλούσιο πληθυσμό, τη θετική εικόνα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το βάρος του υψηλού χρέους, καθώς και τη σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη.

Ετσι, σύμφωνα με τη Moody’s, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, διατηρώντας ισχυρά τα δημόσια οικονομικά. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχεία μείωση του χρέους από αυτήν που προβλέπεται, ενώ τυχόν ταχύτερη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγηση της χώρας. Αντίθετα, αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της χώρας θα υπάρξουν εάν η κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις και ανατρέψει συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή αν προκύψουν εντάσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κερδίσει έδαφος στο υπόλοιπο του έτους και θα διαμορφωθεί στο 2,2% συνολικά για το 2019, ενώ το 2020 θα κινηθεί στο 2,5%. Η αύξηση των επενδύσεων, σύμφωνα με τη Μoody’s, θα αποτελέσει «κλειδί» για την ενίσχυση της ανάπτυξης πολύ υψηλότερα του 2% τα επόμενα έτη, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει μια πιο φιλοεπιχειρηματική ατζέντα πολιτικής. Η πρόσφατη αδύναμη εικόνα των επενδύσεων οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με τη Νέα Δημοκρατία, με την οριστικοποίηση ορισμένων βασικών ιδιωτικοποιήσεων, όπως το Ελληνικό, να είναι καθοριστική σε αυτό το μέτωπο.

Ενίσχυση της ανάπτυξης με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας «βλέπει» και η Citigroup, η οποία, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία η οποία θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλοεπενδυτική στάση, σημειώνει, και εκτιμά πως, έπειτα από πολλά χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα με την κυβέρνηση της Ν.Δ. από μόνη της αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικανικήυ τράπεζα, οι ενισχυμένες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text