Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Πώς θα επιταχυνθεί η μείωση των NPLs με "όπλο" τις τιτλοποιήσεις

Τράπεζες: Πώς θα επιταχυνθεί η μείωση των NPLs με "όπλο" τις τιτλοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Πώς θα επιταχυνθεί η μείωση των NPLs με "όπλο" τις τιτλοποιήσεις

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας μπαίνει εφεξής η μείωση των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες, με το τοπίο που θα διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του έτους να αλλάζει πλήρως τα δεδομένα από το 2020 και να εισάγει μαζικά στην ελληνική πραγματικότητα τις τιτλοποιήσεις NPLs.

Το σήμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών έδωσε η προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία τα "κόκκινα" δάνεια ήταν κεντρικό θέμα.

Κοινό συμπέρασμα της συνάντησης στο Μαξίμου ήταν ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει και θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ενώ όπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ,  οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά τα "κόκκινα δάνεια".

Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιες οι τράπεζες θα αναλάβουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται θεαματική χρήση του εργαλείου των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το σήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει η Eurobank, η οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση του SSM για τη διαστρωμάτωση του στεγαστικού χαρτοφυλακίου NPLs, Pillar (2 δισ. ευρώ), το οποίο αμέσως μετά θα μεταβιβάσει στην PIMCO.

Παράλληλα, ο SSM εξετάζει και τη διαστρωμάτωση της τιτλοποίησης του μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,5 δισ. ευρώ (Cairo) που θα ακολουθήσει. Συνδυαστικά για το χαρτοφυλάκιο αυτό και τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, FPS, η Eurobank βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την PIMCO και αναμένει δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες του Capital.gr φέρουν την Alpha Bank να εξετάζει ανάλογης εκτάσεως τιτλοποιήσεις (σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις της Eurobank θα ανέλθουν σε 9,5 δισ. ευρώ). Την προοπτική αυτή δεν επιβεβαιώνει ρητά στο Capital.gr η διοίκηση της Τράπεζας, η οποία δηλώνει, πάντως, ότι πρόθεση είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της τριετίας και να ξεπεραστούν.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα Μαρτίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, η Alpha Bank στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 5,2 δισ. ευρώ, από τα 21,4 στα 16,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τράπεζα θα ολοκληρώσει συναλλαγές (πωλήσεις NPLs) 4 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.

Στο τέλος της εβδομάδας, η Τράπεζα αναμένεται να λάβει δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Neptune, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα ετοιμάζεται η τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs, 2 δισ. ευρώ (project Orion).

Η αύξηση των τιτλοποιήσεων, πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μόνο από το γεγονός ότι αυτές συνιστούν "προαπαιτούμενο" για να λειτουργήσουν οι συστημικές λύσεις που έχουν προταθεί για τα NPLs. Μέσω τιτλοποιήσων/πωλήσεων θα επιτευχθεί, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ο στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

Σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις NPLs θα επιτρέψουν στις τράπεζες να καταμερίσουν το ρίσκο των χαρτοφυλακίων. Έτσι, θα μπορέσουν να λάβουν μεγαλύτερα τιμήματα για τα λιγότερο προβληματικά δάνεια του χαρτοφυλακίου, τα οποία αν πωλούνταν σε ενιαίο "πακέτο", θα απέδιδαν λιγότερο στις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες στις ευρωπαϊκές αρχές για την προώθηση τόσο της πρότασης που έχει υποβάλει το ΤΧΣ στην DGComp, όσο και της πρότασης της ΤτΕ, η οποία δεν έχει ακόμη κατατεθεί στην Κομισιόν.

Από τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάγκη αποφασιστικής και συστημικής λύσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών, προκύπτει ότι χωρίς αυτές, η στοχοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τέλος του 2021 δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Στόχος για το τέλος του 2021 είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, σε επίπεδα κάτω του 20%. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, οι ρυθμοί μείωσης των "κόκκινων" δανείων δεν αρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση του δείκτη NPL προς τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε σε 3,2%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text