Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Επανέρχεται το αίτημα για περισσότερες αγορές ομολόγων

Τράπεζες: Επανέρχεται το αίτημα για περισσότερες αγορές ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Επανέρχεται το αίτημα για περισσότερες αγορές ομολόγων

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Το πάγιο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι. Το ράλι στις τιμές των εγχώριων τίτλων και τα οφέλη για τις τράπεζες. Ποια είναι τα επιχειρήματα της Αθήνας.

Το αίτημα της χαλάρωσης του ορίου για αγορά και διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο «εγγύς μέλλον», όπως τονίζει στο Euro2day.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις, το άνοιγμα του ορίου θα μπορούσε να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας ισόποσα τη δεξαμενή των περίπου 8 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων (Greek Government Bonds - GGBs), γεγονός που θα συμβάλει στην επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην κανονικότητα, αλλά και στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων assets για άντληση φθηνότερης ρευστότητας από τις πηγές χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

«Η σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν φρενάρει το αίτημα, επειδή τα κέρδη θα είναι χαμηλότερα. Τουναντίον, όσο καλύτερους τίτλους έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες τόσο πιο αξιόπιστα ενέχυρα θα μπορούν να καταθέτουν στις διεθνείς αγορές άντλησης χρήματος», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Αίρονται τα εμπόδια

Στη ρητορική που είχε αναπτυχθεί από τον Οκτώβριο, οπότε υπεβλήθη πρώτη φορά το αίτημα, αλλά και εκ νέου τον Μάρτιο, η Φρανκφούρτη υποστήριζε πως πρώτα πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα στην ελληνική οικονομία και εφόσον αυτά υλοποιηθούν, θα έδινε το «πράσινο φως».

Βασική προϋπόθεση ήταν η επιστροφή -με σταθερές εκδόσεις- της ελληνικής οικονομίας στις αγορές. Προϋπόθεση, η οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων.

Μάλιστα, η τιμολόγηση αλλά και το προφίλ των επενδυτών στην τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου απέδειξαν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται εκ νέου την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρούνται οι δεσμεύσεις τόσο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι όσο και στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έκαναν (Πειραιώς και Εθνική) το μεγάλο βήμα προς τις αγορές με την έκδοση ομολόγων core Tier II.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς προστίθεται και η πλήρης άρση των capital controls από τον Σεπτέμβριο, τα οποία, παρά τη σημαντική χαλάρωση, όσο υπήρχαν, δημιουργούσαν «ένα μούδιασμα στους επενδυτές», όπως αναφέρει τραπεζική πηγή.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text