Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Υγιείς και κερδοφόρες το 2022 οι 4 συστημικές τράπεζες που θα έχουν αποχωριστεί τα κόκκινα δάνεια

Υγιείς και κερδοφόρες το 2022 οι 4 συστημικές τράπεζες που θα έχουν αποχωριστεί τα κόκκινα δάνεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υγιείς και κερδοφόρες το 2022 οι 4 συστημικές τράπεζες που θα έχουν αποχωριστεί τα κόκκινα δάνεια

H μείωση των <κόκκινων δανείων> (NPLsa) αποτελεί το κυρίαρχο και πιο φιλόδοξο σχέδιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2019, προκειμένου να επανέλθουν στην υψηλή κερδοφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ RERORTER MAGAZINE ΙΟΥΛΙΟΥ

Οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν στην αλλαγή σελίδας που επιχειρείται και ήδη αυτό καταγράφεται στο α’ εξάμηνο του 2019 με την αξιόλογη μετοχή πορεία των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με κεντρικό άξονα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι δράσεις των τραπεζών την φετινή χρονιά,  στοχεύουν παράλληλα στη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.

Η καλοκαιρινή έκδοση του REPORTER MAGAZINE σας παρουσιάζει τα σχέδια συνολικού μετασχηματισμού των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

EUROBANK

Είναι η πρώτη τράπεζα μεταξύ των συστημικών, που εφαρμόζει από την αρχή της χρονιάς το σχέδιο μετασχηματισμού που περιλαμβάνει την απορρόφηση μέσω συγχώνευσης της Grivalia. Η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank-Grivalia θα αποκτήσει δύο θυγατρικές : α) τη νέα Eurobank χωρίς τα δάνεια μεγάλης καθυστέρησης ύψους 7,5 δις ευρώ(χαρτοφυλάκιο Cairo) στην οποία θα μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο ενεργητικό  και παθητικό της τράπεζας  και ο αναβαλλόμενος φόρος(DTC) και β) την εταιρία ειδικού σκοπού(SPV) στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια των 7,5 δις ευρώ έναντι των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα. Η Eurobank Εrgasias (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών) θα παραμείνει ως εταιρία συμμετοχών  με περιουσιακά στοιχεία τη νέα εταιρία και την εταιρία ειδικού σκοπού.

Εκτός της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων  το συνολικό σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού  περιλαμβάνει  επίσης την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FPS(θυγατρική εταιρία διαχείρισης NPLs της Eurobank). O στόχος του στρατηγικού σχεδίου της Eurobank είναι να επιτύχει  μονοψήφιο δείκτη NPE(περίπου 15% στο τέλος του 2019 και κάτω του 10% το 2021) και κέρδη 400-500 εκατ ευρώ το 2021. Επιπλέον η Eurobank θα καταστεί η τράπεζα με τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στην Ελλάδα με δείκτη συνολικών κεφαλαίων στο 19%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το σχέδιο ανάπτυξης της Εθνικής τράπεζας που παρουσίασε η διοίκηση Μυλωνά στο Λονδίνο στις αρχές Ιουνίου, έχει ορίζοντα τετραετίας και στοχεύει  να αναδείξει την τράπεζα  μέχρι το 2022 σε μία υγιή και κερδοφόρα Εθνική τράπεζα.

Η Εθνική τράπεζα οριοθετεί 6 προτεραιότητες  για τη περίοδο 2019-2022 με κυρίαρχη την μείωση των <κόκκινων δανείων>  και στόχο τη μείωση του δείκτη NPE περίπου 5% το 2022. Πιο αναλυτικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4 δις. ευρώ το 2019, κατά 2,3 δις. ευρώ το 2020, κατά 4,7 δις ευρώ το 2021 και 2,9 δις ευρώ το 2022 έως ότου μειωθούν στο 1,6 δις. ευρώ από 16 δις ευρώ που είναι σήμερα. Το πλάνο μείωσης θα επιτευχθεί κατά 50% από πωλήσεις(μέχρι το 2020 θα πωληθούν χαρτοφυλάκια λιανικής πολύ μικρών επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων) τιτλοποιήσεις και ρευστοποιήσεις. Επίσης το σχέδιο της Εθνικής τράπεζας περιλαμβάνει συναινετικές ρυθμίσεις σε χαρτοφυλάκια στεγαστικής πίστης  για μεγάλες τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων το 2020-2021 όταν θα έχουν βελτιωθεί περαιτέρω οι συνθήκες  στις αγορές  καθώς και για δημιουργία εσωτερικής πλατφόρμας  ακινήτων με στόχο την αξιοποίηση των ανακτηθέντων ακινήτων.  Βασικός στόχος της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας είναι η μείωση του κόστους με στόχο δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45%. Η μείωση του κόστους την ερχόμενη τριετία εκτιμάται σε 125 εκατ ευρώ και προβλέπει μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα στα 390 από 460 καταστήματα στα τέλη του 2018. Ο στόχος για τη μείωση του προσωπικού είναι να μειωθεί κατά 20% μέχρι το 2022 περίπου στους 7.150 υπαλλήλους από περίπου 8850 στο τέλος του 2018.  Στη λιανική τραπεζική η Εθνική τράπεζα στοχεύει σε αύξηση εσόδων (περίπου 30%) και προμηθειών(περίπου 60%) μέσω cross selling. Οι αντίστοιχοι στόχοι  στο σκέλος των επιχειρήσεων είναι περίπου 60% και 50%. Η διοίκηση στοχεύει σε χορηγήσεις ύψους 30 δις. ευρώ στο τέλος του 2022 και καταθέσεις 47,5 δις. ευρώ.  Στόχος της Εθνικής τράπεζας το 2020 είναι να έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική επίδοση σήμερα, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% από 41% σήμερα, ενώ στοχεύει να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 3 δις. ευρώ με έκδοση ομολόγου Tier II.

TΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

H Tράπεζα Πειραιώς στις 19 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσε ότι  ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ. Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην τράπεζα Πειραιώς. Η  έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου "Agenda 2023" προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας". Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

ALPHA BANK

Η διοίκηση υπό τον κ Βασίλη Ψάλτη έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα  τη σημαντική μείωση των <κόκκινων δανείων>  κατά 5 δις ευρώ ώστε να υποχωρήσουν στα 16,8 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μείωση θα επιτευχθεί κατά 2,8 δις ευρώ μέσω πωλήσεων και ρευστοποιήσεων κατά 1,6 δις. ευρώ από διαγραφές, ενώ στα 600 εκατ ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια που θα εξέλθουν από το κύκλο των μη εξυπηρετούμενων.  Τη περίοδο Δεκεμβρίου 2019-Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση των NPEs κατά 8,8 δις ευρώ. Στις 31/12/2021 τα NPEs, θα έχουν υποχωρήσει στα 8 δις. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 20%. Η τράπεζα προετοιμάζει τη πώληση δύο χαρτοφυλακίων εξασφαλισμένων NPE το δ’ τρίμηνο ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων 2 δις ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξίας 1,8 δις. ευρώ.  Η διοίκηση έχει βασικό στόχο να μηδενίσει  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου  και να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στα ανοίγματα  υπό ρύθμιση. Το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων που εγκαινίασε η τράπεζα  το 2018 εξελίσσεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά . Οι αιτήσεις και η εφαρμογή για αναδιαρθρώσεις  μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αυξηθεί κατά 70% ενώ οι αιτήσεις για αναδιαρθρώσεις  δανείων που έχουν καταγγελθεί έχουν αυξηθεί κατά 2,4 φορές και ήδη τα στοιχεία του α’ εξαμήνου που θ ανακοινωθούν μέσα στο προσεχή Αύγουστο θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text