Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Λιγότερες δόσεις, μεγαλύτερες εκπτώσεις

Λιγότερες δόσεις, μεγαλύτερες εκπτώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λιγότερες δόσεις, μεγαλύτερες εκπτώσεις

Ευνοϊκά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση των χρεών τους, αλλά και μειωμένο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 1η Αυγούστου. Μάλιστα το σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει μόνο δύο άρθρα, παρέχει περισσότερα κίνητρα στους φορολογουμένους που θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε λιγότερες δόσεις. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη νέα ρύθμιση, με στόχο να αποφευχθούν αποκλίσεις στον τομέα των εισπράξεων στον φετινό προϋπολογισμό. Στην αιτιολογική έκθεση, με έμμεσο τρόπο ανακοινώνεται και η αλλαγή της πάγιας ρύθμισης που ισχύει σήμερα στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να διπλασιασθεί ο αριθμός των δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία χαρακτηρίζεται «τελευταίας ευκαιρίας», οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και στους τόκους. Ταυτόχρονα προβλέπεται μπόνους προκαταβολής. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα προκαταβάλλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.  Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα δεν τροποποιείται στην ουσία της, παρά μόνο η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ, καθώς και το επιτόκιο, που περιορίζεται από 5% σε 3%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή για τα χρέη προς ταμεία (όπου επίσης το επιτόκιο θα μειωθεί από 5 σε 3%), η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Οπως προαναφέρθηκε, η νέα ρύθμιση προβλέπει μεγαλύτερη έκπτωση για όσες επιχειρήσεις εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις. Συγκεκριμένα, όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους:

Εφάπαξ, κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

Σε 2 έως 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

Σε 5 έως 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

Σε 13 έως 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

Σε 25 έως 36 δόσεις, έκπτωση 75%.

Οσοι αποφασίσουν την πληρωμή των οφειλών σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση, που θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Οσοι, δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10%.

Η ρύθμιση, όμως, περιλαμβάνει και ένα έξτρα μπόνους. Συγκεκριμένα, σε όποιον προπληρώσει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης που έχει επιλέξει θα χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Ελάχιστη μηνιαία δόση που μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

Μείωση του επιτοκίου από 5% στο 3%, το οποίο ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή για τα χρέη προς ταμεία (όπου επίσης το επιτόκιο θα μειωθεί από 5 σε 3%), η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Σταματούν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα. Οσων είναι ήδη δεσμευμένοι οι λογαριασμοί, θα «ξεμπλοκάρουν».

Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

Οσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

Παραδείγματα:

1. Επιχείρηση οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο ποσό ύψους 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασίσει να πληρώσει το χρέος της σε 120 δόσεις θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 416 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το ετήσιο επιτόκιο. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις μειώνεται κατά 10%.

2. Επιχείρηση έχει οφειλές ύψους 200.000 και 50.000 ευρώ από προασαυξήσεις. Στην περίπτωση που αποφασίσει να πληρώσει το χρέος της εφάπαξ, θα καταβάλει μόνο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή 200.000 ευρώ.

3. Επιχείρηση χρωστάει 380.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Από το ποσό αυτό, οι 290.000 ευρώ αποτελούν την αρχική οφειλή και οι υπόλοιπες 90.000 προσαυξήσεις. Στην περίπτωση που αποφασίσει να πληρώσει το χρέος της σε 36 δόσεις θα έχει έκπτωση 75% στις προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα καταβάλει θα ανέλθει στις 312.500.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text