Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Ακόμα πιο ισχυρός θα εμφανιστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια

Ακόμα πιο ισχυρός θα εμφανιστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακόμα πιο ισχυρός θα εμφανιστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια

Του Δημήτρη Μπαλή

Πάνω των 2,2 δισ. ευρώ το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο.

Η οικονομική χρήση του 2018, ήταν αναμφίβολα ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε πολυμέτωπη παρουσία, σε κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια, ενώ ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον όμιλο τα επόμενα χρόνια.

Το 2018, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,402 δισ. ευρώ, έναντι 1,185 δισ. ευρώ το 2017 (+18,3%). Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 270,1 εκατ. ευρώ, έναντι 273,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (-1,4%). Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 60,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 153,4 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 69,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της υποχώρησης της κερδοφορίας του τομέα κατασκευών.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός έφθασε στα 1,327 δισ. ευρώ έναντι 1,084 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Συγκεκριμένα τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 523 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 1,85 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 729 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο. Τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στο νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 948,3 εκατ. ευρώ, έναντι 899,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, δεδομένης πλέον της ενσωμάτωσης του τομέα σχεδόν στο σύνολό του με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ, έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στον τομέα των Παραχωρήσεων έρχεται ως αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων του Ομίλου, καθώς ήδη από την 11η Δεκεμβρίου του 2018 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 100% των μετοχών στις Παραχωρήσεις Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, ενώ επίσης διατηρεί συμμετοχή 17% στην Ολυμπία Οδό. Ο τομέας των Παραχωρήσεων ενισχύεται σημαντικά μετά την ανάληψη του έργου κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Κρήτης.
Στον τομέα της ενέργειας, από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) για τον Όμιλο αυξήθηκε στα 158,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 129,8 εκατ. ευρώ το 2017. Ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει στον τομέα της καθαρής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή να υπερβαίνει πλέον τα 1500 MW. Παράλληλα, η εταιρεία ΗΡΩΝ, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Ελλάδα, διατηρεί ηγετική θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στον τομέα Λατομείων/Βιομηχανίας καταγράφεται ετεροχρονισμός της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Το 2018 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,4 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε ζημία 1,3 εκατ. σε επίπεδο κερδών προ φόρων και τόκων (λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοοικονομικών - ΕΒΙΤ)1.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση των μεγεθών του Ομίλου και από τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής στο αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Το 2018, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα, καταφέραμε να αυξήσουμε τις ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου μας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, να διατηρηθούμε σε κερδοφόρα τροχιά και το κυριότερο να αυξήσουμε το κατασκευαστικό μας ανεκτέλεστο,» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γεώργιος Περιστέρης.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text