Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ρεύμα και αέριο "καύσιμα" για τα 14 ευρώ στη μετοχή της Mytilineos

Ρεύμα και αέριο "καύσιμα" για τα 14 ευρώ στη μετοχή της Mytilineos

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεύμα και αέριο "καύσιμα" για τα 14 ευρώ στη μετοχή της Mytilineos

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ισχυρή ανάκαμψη του τομέα ενέργειας για το 2019, ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της Mytilineos, διαβλέπει έκθεση της EDISON για την εισηγμένη.

Η πρόβλεψη για τη λειτουργική κερδοφορία κάνει λόγο για τριπλασιασμό των EBITDA της εταιρείας στο πρώτο μισό του 2019  ενώ εάν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και τα έσοδα από την μονάδα που ξεκινά να κατασκευάζεται  προστίθενται ακόμη 60 εκατ. EBITDA σε ετήσια βάση με το IRR της επένδυσης στο 19%.

Το πρώτο μισό του έτους η μετοχή ήδη έχει καλή επίδοση με άνοδο 39%, καθώς βοηθήθηκε από τη μείωση του ρίσκου χώρας, ωστόσο παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά βιομηχανικά γκρουπ. Η τιμή στόχος των 12,3 ευρώ δεν περιλαμβάνει τη νέα μονάδα, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή της EDISON θα φέρει 1,9 ευρώ ανά μετοχή ή αλλιώς 16% άνοδο σε σχέση με την αποτίμηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θετικά θα λειτουργήσουν: πρώτον η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους λόγω της μειωμένης τιμής του αερίου, οι μεγαλύτεροι όγκοι παραγωγής (24,7% στο πεντάμηνο), το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια (5,14%).

Θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της αγοράς

Η έκθεση υπογραμμίζει την εκτίμηση ότι η Mytiliineos έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το θετικό αναπτυξιακό momentum της ελληνικής ενεργειακής αγοράς καθώς: εμφανίζει καλές επιδόσεις στον τομέα προμήθειας αερίου, λειτουργεί χαμηλού κόστους μονάδες παραγωγής ρεύματος, με μεγάλη απόδοση (58% οι υφιστάμενες, 63% η νέα)

Με δεδομένη την έμφαση που θα δώσει στην ενεργειακή αγορά η νέα κυβέρνησης, αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα ευνοήσουν τη Mytilineos αναφέρει η EDISON ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο πεδίο του ανταγωνισμού.

Η δομική ανάπτυξη της Mytilineos αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου να ευνοηθεί και από το αρνητικό περιβάλλον για τις μονάδες λιγνίτη, που έχουν μεγάλη ηλικία, χαμηλή απόδοση και αρνητικές οικονομικές επιδόσεις. Υπό αυτήν την έννοια η επένδυση στο νέο εργοστάσιο CCGT έχει στρατηγική και οικονομική λογική. "Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της έναρξης της επένδυσης είναι θετική καθώς η νέα μονάδα πιθανότατα θα επιτύχει υψηλό συντελεστή φορτίου και θα λειτουργήσει ως μονάδα βάσης για το σύστημα, αυξάνοντας τα περιθώρια όσο η αγορά θα καθίσταται πιο οριακή.

Ειδική αναφορά γίνεται τόσο στις αγορές των ΑΠΕ όσο και του αερίου. Για τα ανανεώσιμα η εκτίμηση του οίκου είναι ότι 100MW νέων έργων στην περίοδο 2018 - 2020 με το νέο σύστημα των δημοπρασιών θα προσθέσουν επιπλέον 10 εκατ. στα EBITDA με IRR9%.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την EDISON υπάρχουν κρυμμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου για την ανάδειξη της ελληνικής αγοράς ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text