Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | "Τρέχει" το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

"Τρέχει" το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Τρέχει" το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, με επόμενο "σταθμό" την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας και οι αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της, θα παρουσιαστούν στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος με 40%, θα προτείνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του Ανώτατου Ανεξάρτητου Διευθυντή (Senior Independent Director), μία θέση που υπάρχει στις τράπεζες του εξωτερικού και δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το ΤΧΣ θα προτείνει επίσης τη δημιουργία θέσης Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της Τράπεζας, την οποία θα καλύψει η Αικατερίνη Μπερίτση, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Δ.Σ. της Eurobank.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας, δίνοντας λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ, Παύλο Μυλωνά, στόχος είναι η Εθνική Τράπεζα να αναδειχθεί, μέχρι το 2022, σε μια άκρως υγιή και κερδοφόρα Τράπεζα, προσηλωμένη στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, στόχος για το 2022 είναι η Τράπεζα να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%.

Κεντρική προτεραιότητα για την τετραετία 2019 – 2022 είναι η εξυγίανση του ισολογισμού, με εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους  η Εθνική θα μειώσει περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, μέσω τριών συναλλαγών σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Ήδη ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων Symbol στην κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited, έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ανεξασφάλιστων δανείων 1,2 δισ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικροεπαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων), ενώ στο β΄ εξάμηνο του έτους θα προχωρήσει η πώληση του Symbol II, ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ύψους 800 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών, που δεν λειτουργούν).

Για το α΄ εξάμηνο του 2020 προγραμματίζεται πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου (περιλαμβάνει ακίνητα μη λειτουργούντων επιχειρήσεων) στο εξωτερικό (Ρουμανία), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν της μείωση των NPΕs, βασική προτεραιότητα του πλάνου μετασχηματισμού της ΕΤΕ είναι η μείωση του κόστους, με στόχο δείκτη στο 45%. Η μείωση του κόστους την ερχόμενη τριετία εκτιμάται σε 125 εκατ. ευρώ.

Εξίσου βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της ενίσχυσης εξατομικευμένων πωλήσεων και υπηρεσιών και διείσδυσης ψηφιακών καναλιών. Η Τράπεζα θα εστιάσει σε cross – selling στη λιανική τραπεζική, ενώ η Νέα Εταιρική Τραπεζική στοχεύει σε ενίσχυση μεγάλων πελατειακών σχέσεων και στην αύξηση της συνεργασίας της με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο σκέλος της λιανικής τραπεζικής η Εθνική θα στοχεύσει σε αύξηση εσόδων (περίπου 30%) και προμηθειών (περίπου 60%) μέσω cross selling. Οι αντίστοιχοι στόχοι στο σκέλος των επιχειρήσεων είναι περίπου 60% και 50%. Η Τράπεζα στοχεύει σε χορηγήσεις ύψους 30 δις. ευρώ στο τέλος του 2022 και καταθέσεις 47,5 δισ. ευρώ.

Το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ, τέλος, περιλαμβάνει:

Εκσυγχρονισμό του εργασιακού μοντέλου με κινητοποίηση, αξιολόγηση και επιβράβευση.

Αναβάθμιση του σχεδιασμού και των εργαλείων διαχείρισης πελατείας βάσει αξίας και ρίσκου.

Επένδυση στον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας παροχής υπηρεσιών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text