Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΤΧΣ: 747 εκατ. ευρώ εισέπραξε από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

ΤΧΣ: 747 εκατ. ευρώ εισέπραξε από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΧΣ: 747 εκατ. ευρώ εισέπραξε από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Oι μετοχές Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταρθερότητας, αποτιμούνται στα 1,61 δισ. ευρώ. Οι συμμετοχές του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτιμούνταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 717,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018.

Μέσα στο 2018, το ΤΧΣ εισέπραξε το ποσό των 91 εκατ. ευρώ εισέπραξε από τις 12 υπό εκκαθάριση τράπεζες, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεων και της εύλογης αξίας των CoCos οδήγησε στην εγγραφή ζημιάς 1,37 δισ. ευρώ.

Κατά τη χρήση του 2018, πάντως, το ΤΧΣ έγραψε ζημιά 1,16 δισ. ευρώ από την αποτίμηση των παραπάνω συμμετοχών σε εύλογη αξία, μέσω αποτελεσμάτων, ενώ ζημιά 235,5 εκατ. ευρώ έγραψε από την αποτίμηση των CoCos της Πειραιώς.

Οι ζημιές αυτές, σε συνδυασμό με τα πενιχρά έσοδα από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, οδήγησαν σε ζημιές χρήσης 1,37 δισ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές από την ίδρυσή του ως το τέλος του 2018 ανήλθαν στα 37 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά του περιορίστηκαν στα 5,14 δισ. ευρώ.

Απαίτηση 1,55 δισ. ευρώ διατηρεί το ΤΧΣ από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, έχοντας εισπράξει μέχρι τώρα 747 εκατ. ευρώ και έχοντας διαγράψει απαιτήσεις 11,2 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ ολοκλήρωσε πέρυσι με επιτυχία τη διαμόρφωση της στρατηγικής αποεπένδυσης (exit strategy) των συμμετοχών του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η οποία θέτει τους όρους και τη διαδικασία αποεπένδυσης αναφορικά με την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text